Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 19-25 май 2024

Пирин Галов на финала
Снимка: Tihio Race

Отново голяма победа за българския планински бегач Пирин Галов, който финишира първи в ултрамаратона Tihio Race - 250 км с 14000 м положителна денивелация. Пирин измина тежкото трасе, основно скалисто, за 53:18:11 часа. Пред БНР той разказа, че в последния ден от надпреварата в ниските части не е имало никакъв вятър, а температурите са били 33-34 градуса. Българинът се похвали, че е успял да се пребори с "един много класен ултрамаратонец" - британецът Лорънс Еклес, който стана втори. Пред 2022 г. Еклес се класира шести в "TOR DES GEANTS" с време 80 часа, а най-доброто постижение на Галов там е било 96 часа. "Това ми дава повод за самочувствие и по-смели мечти", каза Пирин.
Трасето в Гърция е изненадало чужденците с алпийския си характер. "И трите върха над 2000 м бяха много предизвикателни, с изключително трудни и опасни технични участъци. Едновременно с това се редуваха много пътища - черни и асфалтови, които пък предразполагаха към бързо бягане", добави Галов.

В отворено писмо близо 100 алпинисти от цял свят представиха възгледите си за правенето на дълги маршрути. Писмото беше разпространено от едни oт най-продуктивните автори на маршрути - Мишел Пиола, Роландо Лархер и Маурицио Овиля. Има два начина на правене на нови линии - от горе надолу, по фиксирано въже, и от долу - нагоре, когато авторът се катери и едновременно с това прави маршрута. Според авторите на писмото именно вторият начин е по-справедливият, защото така катерачът прави маршрут, който е по силите му и да го изкатери. Изразено е опасение от прекомерното разпространение на другия вид правене на маршрути, което, според авторите на писмото, ще доведе до "необуздано използване на почти всички красиви девствени стени в света, в ущърб на следващите поколения катерачи". Сред подписалите писмото са швейцарците Роджър Шели, Щефан Зиергист, австрийците Фабиан Бул и Беат Камерландер, аржентинецът Роландо Гариботи, чехът Адам Ондра, белгиецът Нико Фаврес, италианците Алесандро Бебер, Матео Дела Бордела, Якопо Лархер.

Германският пурист в катеренето Мартин Файстъл (Martin Feistl) загина при фрий соло изкачване в Scharnitzspitze, Австрия. Той е катерел 270-метров маршрут без въже, когато паднал от 40 метра. Преди няколко години, като член на Германския младежки алпийски клуб, Файстъл участва в изкачването на шестхилядника Шивлинг (6543 м) в Индия. След това се премести в Австрия и направи редица първи свободни преминавания на трудни маршрути в Алпите, а също - нови маршрути на о. Бафин. Миналата година, заедно със Симон Гитл, осъществи първото преминаване на 1200-метровия машрут "Аура" (M6 AI5) по Североизточна стена на Langkofel в Доломитите. 

Близо 100 деца от 13 клуба участваха в състезанието по спортно катерене за купа "Тангра" в Ямбол. То беше в дисциплините "трудност" и "скорост". Начело в класирането по медали застана клубът "Алтиус", София - с 10 златни, 9 сребърни и 3 бронзови медала, следвани от "НСА", София и домакините от "Тангра", Ямбол.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна