Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джуд Белингам донесе успеха на Англия срещу Сърбия на Евро 2024

Сърбия - Англия - 0:1

Отборът на Англия стартира Евро 2024 с минимална победа над Сърбия с 1:0. Победното попадение за тима на селекционера Гарет Саутгейт вкара звездата Джуд Белингам с глава още при първата опасна атака на британците в 13-ата минута. След почивката капитанът на Англия Хари Кейн удари напречната греда, а сърбите се опитаха да притиснат съперника с неговите оръжия преди време - физическа борба, центрирания и удари отдалеч.  

Още в първите минути отборът на Англия трайно се настани в половината на Сърбия, като сърбите за първи път успяха да изнесат и задържат топката едва в шестата минута. 
Тимът на Саутгейт обаче откри резултата още при първото си положение в мача. В 13-ата минута Букайо Сака центрира отдясно, топката рикошира в сръбски защитник и стана удобна за Джуд Белингам, който с плонж с глава изпревари Андрия Живкович и заби мошно топката в мрежата за 1:0.

В 20-ата минута капитатън на Сърбия Александър Митрович опита силен далечен удар, но топката мина много далеч от целта. 

В 25-ата минута Кайл Уокър от островитяните подаде остро центриране отдясно, като за щастие на вратаря на Сърбия Райкович никой не успя да го засече. 

След половин част игра Трент Александър-Арнолд опита шут от пряк свободен удар фронтално към вратата, но той бе блокиран от стената.

Във втората половина на първата част сърбите изравниха играта и погледнаха по-смело към вратата на Джордан Пикфорд. В последните моменти на частта в тима на Драган Стойкович се наложи принудителна смяна, като на мястото на Филип Костич в игра се появи левият защитник Филип Младенович.

В началото на второто полувреме тимът на Сърбия започна много по-агресивно играта и притесни съперника си.  

При добра сръбска атака Душан Влахович сгреши при последния си пас към Младенович.

В 56-ата минута Александър-Арнолд стреля отдалеч, но вратарят Предраг Райкович не пое рискове и боксира топката. 

Малко след това Митрович се оказа в добра позиция в наказателното поле, но бе надигран от Киърън Трипиър с тяло. 

В 77-ата минута резервата на "трите лъва" Джаред Боуен центрира отдясно, а Хари Кейн, който бе незабележим до този момент, надигра защитник, като прати мощно топката с глава, а вратарят Райкович я изби и тя не попадна в мрежата му и благодарение на напречната греда. 

В 82-рата минута удар на Влахович бе избит с една ръка от Джордан Пикфорд в корнер, като топката бе насочена под напречната греда. При изпълнението на ъгловия удар Хари Кейн изби с глава коварен удар на сърбите към английската врата. 

В края Сърбия стигна само до неточен далечен удар на Сергей Милинкович-Савич. 

Във втория мач от груповата фаза Англия ще играе с Дания в четвъртък, а Сърбия ще срещне Словения същия ден. 


По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна