Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев призова и Унгария да настоява Скопие да спазва критериите по пътя си към ЕС

България и Унгария подкрепят европейската интеграция на Западните Балкани, но на основата на дълбоки реформи, на изпълнение на Копенхагенските критерии за членство и развитие на реални добросъседски отношения. Това посочи президентът Румен Радев след среща в Будапеща с унгарския си колега Тамаш Шуйок:

"А да не бъдат само в резултат на геостратегически съображения, защото ние искаме този процес на интеграция да бъде устойчив и необратим. Искам с безпокойство да сподели последните тенденции в нашата съседка – РСМ, където водещи политически фактори, които спечелиха изборите, се обявяват открито за отхвърляне на общия европейски консенсус, постигнат през юли 2022 г. Искрено се надявам и съм убеден, че Унгария, като председател на Съвета на Европейския съюз, ще отстоява наистина този консенсус да бъде спазен".

С общи усилия България и Унгария могат да си партнират за гарантиране на енергийната сигурност в Централна и Източна Европа, заявил още Радев на среща с унгарския премиер Виктор Орбан. Двамата са обсъдили рисковете пред сигурността и негативните последици за Европа в социално и икономическо отношение от войната между Русия и Украйна като са подчертали необходимостта от ефективни дипломатически усилия за преустановяване на военните действия и търсене на мирно решение на основата на международното право. Радев и Орбан са откроили приятелските двустранни отношения и културно-исторически връзки между България и Унгария. Унгарският премиер е оценил високо приноса на българската общност за развитието на страната.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна