Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектодокладът на асамблеята на НАТО препоръчва двустранни договорки за подкрепа на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече договори за производство на боеприпаси, двустранни договорки за подкрепа на Украйна. Това препоръчва проектодоклад на Комитета по отбрана и сигурност към Парламентарната асамблея на НАТО. Сесията на Асамблеята се провежда в София. А част от препоръките може да станат и решения след срещата на НАТО във Вашингтон пред юли.

Според проектодоклада страните –членки трябва да предоставят модерни боеприпаси, бойни танкове за пехотата, леки оръжия, куршуми, оборудване за разминиране. Съюзниците трябва да осигуряват многогодишни договори с отбранителната индустрия като знак за постоянната си ангажираност.

На срещата във Вашингтон през юли съюзниците трябва и да подкрепят засилената роля на НАТО в координирането на помощта за сигурност и обучение за Украйна.

Важна е подкрепата за създадения съвместен център за обучение и анализ в Полша на украински пилоти. Програмата за обучението им остава ключова, посочва докладът.

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов вече подчерта, че България е част от програмата за обучение на летателен и технически състав от Украйна по английски език.

В проекта за доклад за развитието на въздушната и противоракетната отбрана на НАТО се препоръчва страните от Източна фланг да развиват системите за ПВО по НАТО-вски стандарти.

Трябва да се увеличат и разходите за отбрана с поне два процента, като начало.

Страните- членки да работят в единна мрежа, да инвестират в превъзходство на модерни противовоздушни системи за въздушна отбрана, дроновете като средства за наблюдение и нападение.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна