Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на САЩ произнесе реч пред кадетите, завършващи военната академия "Уест Пойнт"

Американският президент Джо Байдън по време на речта си във военната академия "Уест Пойнт" в щата Ню Йорк, произнесена пред завършващите над хиляда кадети от американската армия.
Снимка: Ройтерс

Не е имало никога период в историята, в който наши военни да са участвали в мисии на толкова много места едновременно по света. Това заяви американският президент Джо Байдън по време на реч във военната академия "Уест Пойнт" в щата Ню Йорк пред завършващите кадети от американската армия.

Президентът Джо Байдън изтъкна решаващата роля на Съединените щати в подкрепа за съюзниците по света, включително Израел, Украйна и Индо-тихоокеанския регион и описа американските войници като "работещи денонощно", за да подкрепят усилията на Киев за отблъскване на руска инвазия, както и изтъкна, че те стоят извън фронтовата линия:
В момента американски войници подкрепят смелите украинци в битката им за свобода. Без миг почивка осигуряваме придвижването на боеприпаси и оборудване по суша, въздух и море. Обучаваме ги как да използват модерни оръжейни системи като "Хаймарс", "Пейтриът" и танкове "Ейбрамс"“.

„В Украйна обаче, не воюват американски войници - решен съм това да остане така. Но ние заставаме твърдо зад Украйна и ще продължим да стоим с тях“, подчерта Джо Байдън като така потвърди ангажимента си да запази встрани от фронтовата линия американските военни.

По отношение на случващото се в Ивицата Газа, президентът на Съединените щати изтъкна и ролята на Вашингтон в отблъскването на иранските ракетни атаки срещу Израел:
В Близкия изток, докато провеждаме спешна дипломацияс цел прекратяване на огъня и връщане на взетите заложници у дома, нашата армия и флот построиха временен кей в Средиземно море за рекордно време - за доставка на хуманитарна помощ за палестинците в Газа, а военновъздушните ни сили извършиха доставки на храна“.

В речта си американският президент постави акцент и на подкрепата за съюзниците в Индо-тихоокеанския регион срещу нарастващия китайски милитаризъм в региона. 

По публикацията работи: Зорница Близнашка

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна