Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шарл Льоклер с Ферари спечели Гран при на Монако във Формула 1

Шарл Льоклер
Снимка: БГНЕС

Пилотът на Ферари Шарл Льоклер спечели Гран при на Монако във Формула 1, като тръгна от първа позиция и в нито един момент не даде поводи да конкурентите му, че могат да го изместят от върха. Това бе пета победа в кариерата на Льоклер, като тя е по-специална, тъй като е у дома. През последните 5 години най-доброто му постижение в Монако бе четвърто място, а три пъти той дори не беше финиширал.

Льоклер даде най-добро време - 2:25.14.759 часа. Втори завърши австралийският пилот на Макларън Оскар Пиастри, който е на 7,152 секунди зад лидера, а трети е вторият пилот на Ферари - испанецът Карлос Сайнс, над 7.585 секунди зад Льоклер.

Гран при на Монако, което е осмото състезание от календара на Формула 1 през сезона, бе прекъснато веднага след старта, след като стана верижна катастрофа между няколко болида. В инцидента участвата мексиканският пилот на Ред Бул Серхио Перес, както и Кевин Магнусен (Дания) и Нико Хюлкенберг (Германия) с Хаас. Тримата излязоха невредими от болидите си, които обаче пострадаха сериозно.

Състезанието бе спряно, за да се почисти пистата и бе подновено със същата стартова решетка, като поведе монегаскът Шарл Льоклер с Ферари пред австралиеца Оскар Пиастри с Макларън и втория пилот на Ферари Карлос Сайнс (Испания), на когото бе разрешено да стартира трети, въпреки че спука гума преди инцидента. На повторния старт не тръгна и французинът от Алпин Естебан Окон, чийто болид също пострада при необмислена маневра на пилота, довела до инцидент със съотборника му Пиер Гасли. Окон бе наказан и на следващото състезание в Канада да тръгне с пет позиции по-назад, тъй като бе признат за виновен за катастрофата.

По улиците на Монте Карло изпреварванията са много трудни, на в първите обиколки пилотите бяха наредени по стартов ред, като само намаляваха разликите помежду си.

Първото изпреварване в княжеството бе едва в 53-ата обиколка и бе дело на финландеца Валтери Ботас със Заубер, който изпревари американеца Лоуган Сърджант (Уилямс) на завоя "Мирабо".

Малко по-късно канадецът Ланс Строл спука гума на един от шиканите. Той обаче се върна с новите гуми и успя да изпревари китаеца Чжоу и Сърджант.
Шампионът Макс Ферстапен (Нидерландия) с Ред Бул, който се движеше шести, се активизира към края и намали разликата от петия Джордж Ръсел с Мерцедес на по-малко от 2 секунди.  

В края на състезанието Шарл Льоклер ускори темпото и направи сериозна разлика с Оскар Пиастри. Той премина първи, като флага на финала бе размахван от капитана на френския национален отбор по футбол Килиан Мбапе.

Емоцията на Льоклер бе невероятна след всичките мъки на тази писта през последните години. "Днес е голям ден! Просто не мога да опиша какво чувствам. Благодарен съм на семейството ми и на всичките приятели, които не спираха да ме подкрепят тук", каза развълнуваният монегаск след победата. 


По публикацията работи: Светослав Табаков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна