Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Верстапен: Целта ми е да направя своята интерпретация на българската музика

Даниел Верстапен
Снимка: Иван Русланов

"Това, което най-много ми харесва в България е природата, но и страната ми харесва, каза в "Понеделник вечер" белгийският пианист Даниел Верстапен.

България е част от световното му турне Reconnection. Събитие, което го отведе до едни от най-големите зали в света като "Карнеги Хол" в Ню Йорк и "Сидни опера" в Австралия. 

В България той ще има два концерта, като там участие ще вземат Любо Киров, Калин Вельов и Нина Николина, с която преди дни представиха общата им песен – "Райна".

Талантливият световен музикант създава мост между култури, като украсява фолклора на различни държави със собствения си елегантен прочит на всеки свой концерт.

"Преди три години бях отново тук в БНР, като темата беше първият ми концерт във Варна с участието на Теди Кацарова - това беше моето първо културно сътрудничество с български музикант и с хор, донесох и една част от моята музика тогава.

Хубави спомени имам, особено от връзката ми с публиката, а това за мен е много важно и оттогава се потопих по-дълбоко в културата и инструментите като кавала, перкусиите, като идеята ми беше като се върна да направя собствена интерпретация на българската музика.

Точно по този начин възникна и новият ми сингъл "Райна", заедно с Нина Николина и с Дамян на кавала, каза за БНР Верстапен.

"Райна"

"Моята музика е много западна, що се отнася до влиянието от класическата музика, понякога може да се каже, че и поп музика, но по-скоро имам по класически стил.

В албума ми "Reconnection" има едно по ориенталско парче, използвам различни стилове в музиката си, като така мисля, че съм толкова свързан и с българския фолклор, каза още музикантът.

По думите му музиката е неговият живот, чрез нея той диша. Иска да се свързва и с други музиканти. Свири основно на пиано, но и пее, свирил е на контрабас, а също е бил на турнета с музиканти като Енио Мориконе и Андреа Бочели.

"Научил съм много и съм събрал много впечатления и чрез моята отвореност и страстта ми да открия света и различните култури, това е причината да правя това, което правя сега - а не просто да се огранича до свиренето на собствената си музика и пианото.

Така възниква нещо много красиво между различните култури

Това ще покажем и на 18 юни в Стария Провдив на Античния театър - спектатъл с песен, с танц и с хор, което много ме радва, когато видя усмивките на хората, как музиката обединява всички нас, сподели още за БНР Даниел Верстапен.

Превод в ефир -  Мая Карадимова.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна