Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Ибришимов: Ако се създадат условия, туристи от чужбина ще идват на къмпинг у нас

"Нашият избор е да решим - ще успеем ли да станем фактор за този туризъм в Европа или просто за пореден път ще се робува на лобистични възгледи"

| Интервю
Снимка: Pixabay

Проектът на дългоочакваната наредба за свободно къмпингуване е готов, но не е известно кога ще влезе в сила. Част от текстовете предлагат кемпери, палатки и каравани да се разполагат на обособени за свободно къмпиране места край морето. Те ще бъдат вписани в специална платформа. 

Като за начало е много добре, изказа мнение пред БНР Йордан Ибришимов - председател на Българското кемпер общество.

"Наредбата излезе преди 6 години в един неприятен вариант, целящ само забрани. Тя получи над 600 отрицателни становища. Дори предизвика протести. Сега тя излиза в нова редакция, много по-добре направена. Личи си, че е чут гласът на гражданските организации. Ние внесохме един много добър документ - Национална стратегия за къмпиране. Вижда се, че са четени тези документи и наредбата сега изглежда по друг начин. Сваля се административната тежест от обособяването на места за къмпиране, много по-лесно може да се случи това. Въвеждат се регулации в този сектор". 

В предаването "Преди всички" Ибришимов отбеляза, че се дава възможност на общините по облекчена процедура да създадат места за къмпиране, както и да събират такси за тях

"Това са един вид временни къмпинги, които могат общините, а също и частни лица с имоти по морето да създават, за да може желаещите и обичащите този вид туризъм да се възползват. За момента все още нашият къмпинг туризъм е много слабо развит. Такива места почти липсват в България, много са малко. Наредбата дава един инструмент за лесно създаване на такива места, докато бъде въведена по-нормална регулация. /.../ Дадена е възможност общините да събират малка такса, каквато те преценят, за да могат да осигурят сметоизвозване и да има някакъв приход от тази дейност. Това са съвсем нормални неща. Ако тези такси са прекалено високи, няма кой да отиде там да къмпингува". 

Наредбата просто дава за момента някакво решение, подчерта той и изрази надежда всички да подходят отговорно:

"Вярваме, че общините ще подходят отговорно - едновременно да осигурят приход за общината и да не направят така, че този туризъм да не съществува на тяхна територия". 

Крайно време е да се разбере, че къмпинг туристите не са туристи, които отиват на хотел, категоричен бе Ибришимов. По думите му каквото и да се направи, те няма да отидат на хотел, а просто ще започнат да ходят към Гърция, Турция, Хърватска, Босна и Херцеговина, Албания.

"Нашият избор е да решим - ще успеем ли да станем фактор за този туризъм в Европа или просто за пореден път ще се робува на лобистични възгледи".

Според него у нас има всички условия нещата да се случат, но е въпрос на желание от страна на управляващите да се създаде добра регулация. Този туризъм има много почва у нас, просто трябва да се осъществи. Той смята, че ако се създадат условия, в България ще идват и къмпинг туристи от чужбина. 

Цялото интервю на Илия Вълков с Йордан Ибришимов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна