Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Бенатов: Българите не разбират какво се случва в Украйна

Според украинския преподавател те използват остарели координати

| Интервю
Даниел Бенатов
Снимка: Ирина Недева

"Украйна и България имат връзки не от столетия, а от началото на християнството в Киевска Рус. Всички знаят, че християнството дойде в Киевска Рус от България. В Киев има няколко паметници. Един от най-забележителните е направен още при Руската империя – на княгиня Олга, която започва първите стъпки към православието, на св. св. Кирил и Методий и апостол Андрей."

Това каза в интервю за БНР украинският преподавател и публицист Даниел Бенатов дни след 24 май.

За съжаление обаче не се знае за Климент Охридски, че Кирил и Методий не са автори на кирилицата, а на глаголицата, допълни той.  

Много голям проблем е, че българите не разбират какво се случва в Украйна. Те се намират в остаряла координатна система, изрази мнение Бенатов. Според него хората от т.нар. колективен Запад не разбират събитията в Украйна и по думите му, като че ли там са "по-уморени от войната", отколкото онези, които са в центъра на събитията.

Разочарование се наблюдава освен в Украйна, и в балтийските държави и в Швеция и Финландия, смята той.

В предаването "Хоризонт до обед" Даниел Бенатов, който е участник в доброволчески проект, разказа:

"Събираме пари и купуваме неща за нашите приятели в украинската армия – повечето от тях висшисти, работят във високотехнологични проекти. Те са много мотивирани хора. Те напуснаха своите бизнеси, високоплатена работа, семействата си."

Законът за мобилизацията в Украйна понякога се изпълнява "малко хаотично", отбеляза още той.

"Украинската армия търси помощ от западните държави – високотехнологични неща, каквито Украйна няма възможност да произвежда. Сега войната е война на технологии. Затова без подкрепата на Запада не можем да воюваме", коментира Даниел Бенатов.

Атомната електроцентрала не можеш просто да я изключиш. Тя трябва да бъде поддържана. Техническият екип в АЕЦ "Запорожие" е украински, а мениджмънтът е руски, обясни украинският преподавател.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна