Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли всеки да е екскурзовод? Туроператори и екскурзоводи срещу становище на КЗК

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Всеки ли може да е екскурзовод и какъв е смисълът това да е регулирана професия, ако сертифицирането вече няма да има значение? 

Въпросът възниква след като човек, който е практикувал професията екскурзовод, сигнализира Комисията за защита на конкуренцията за това, че от 2016 г. не е практикувал и сега отново трябва да се яви на изпит, който е изключително тежък, за придобиване на тази правоспособност.

Комисията излиза със становище от 22 страници. В заключението си КЗК посочва, че счита, че нормативната уредба, регулираща дейността на екскурзоводите, съдържа ограничение на конкуренцията. Има изречение, което гласи, че всеки може да направи подробно проучване на забележителностите на даден град и да подготви екскурзоводска беседа, а от качеството на предлаганите услуги ще зависи дали ще остане на пазара

Туроператорите от Обединение "Бъдеще за туризъм" веднага реагираха с писмо в подкрепа на екскурзоводите. 

"Меко казано сме учудени от такова становище на КЗК и защо въобще КЗК се занимава с такъв тип казуси при положение, че има доста по-сериозни казуси в сферата на туризъма, свързани със свободния пазар и нарушаването на конкуренцията", заяви пред БНР Даниела Стоева, зам.-председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. 

По думите ѝ трябва да има регулация при екскурзоводите. Според нея трябва да се работи върху контрола, а не върху отпадането на регулацията. Тя призна, че на пазара има недостиг на екскурзоводи, но:

"Преди всичко трябва да се гарантира качеството. Първата стъпка към това е да бъдат вписани във вече създадения регистър. Това е базата. Оттук нататък всеки екскурзовод сам надгражда собствените си познания. Екскурзоводите трябва да имат и доста познания в областта на психологията и организаторски умения. Без такава база не мисля, че можем да гарантираме качествен продукт и най-вече да защитим професионалния интерес на екскурзоводите в България". 

Стоева припомни, че регулацията е била въведена през 2016 г. България беше разграден двор и всеки можеше да прави каквото си иска по отношение на екскурзоводското обслужване, посочи тя. По думите ѝ сега, макар да е въведена регулация, контролът е на недостатъчно ниво и това отново се случва.

Според нея становището на КЗК няма реални правни последствия. Не мисля, че това е пътят, по който трябва да вървим, категорична е Стоева. По думите ѝ обаче така създадената наредба, която регулира тази дейност, се нуждае от осъвременяване в някои аспекти

Председателят на Обединение "Бъдеще за туризъм" Павлина Илиева също изказа възмущение:

"Нас ни провокира най-много заключението, в което една професия, която държавата издържа в училище и плаща за нея, за да може да излизат образовани хора и да бъдат квалифицирани в екскурзоводската професия, да бъдат принизявани на ниво "може ли да разкажат повече или по-малко и съответно клиентът да си изберял". Заключението на КЗК показва цялото неуважение към тези хора. Това, което те показват, е, че има абсолютно неразбиране и некомпетентност по работата на екскурзовода и веригата на туризма".

Тя подчерта, че отивайки в Европа, нито един български екскурзовод няма да бъде допуснат да води беседа. Ще му бъде наложена глоба, добави Илиева. 

"Една държава, уважавайки себе си и наричайки се туристическа, имайки лице пред останалите хора - това лице трябва да бъде представено от някой, който е компетентен да го направи. Абсурдно е да си мислим, че всеки, който е прочел нещо в интернет за България, може да дойде, да разкаже и да каже, че това е нашата страна. Не може държавата да разчита на някакви хора, които са прочели нещо в интернет - най-малкото е несериозно. Нито една уважаваща себе си туристическа държава не е оставила тази дейност в случайни ръце". 

По думите ѝ това е професия от национален интерес. Тези хора се готвят с години, те са висококвалифицирани, подчерта Илиева. 

В интервю за предаването "Хоризонт до обед" Светлана Джанкова от Съюза на екскурзоводите бе категорична, че професията на екскурзовода е необходима и за нея е нужен голям обем знания. Според нея няма нищо в процедурата по придобиване на правоспособност, което да създава затруднения. 

В момента изпитите са два пъти в годината, посочи Джанкова и добави, че ако има повече желаещи, те могат да бъдат и по-начесто. Явяват се средно между 50 и 80 души на изпита, като малък процент не минават бариерата. 

Тя посочи друг проблем обаче - че гилдията застарява: "Младите хора се страхуват от този обем информация, който трябва да владеят. Професията не ги привлича и заради други трудности".

От КЗК уточняват, че становището е в унисон със съобщение на ЕК от 2021 г., което препоръчва на всички страни-членки, които регулират тази професия, да обмислят дали регулирането на екскурзоводските услуги е оправдано и пропорционално. 

Цялата тема на Мила Младенова в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна