Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Леа Коен: Разговорът за миналото е важен, но е важно как се води

| Интервю
Леа Коен
Снимка: Ани Петрова

Разговорът за миналото е важен, но е важно как се води.

Това каза пред БНР Леа Коен, бивш депутат във ВНС, бивш дипломат и писател.

Като посочи, че пише в жанра документална фикция, Коен изтъкна, че се стреми в книгите си да пази баланса между мрака и светлината, които "спят в едно легло".

Утре във Френския институт ще се проведе дискусия по теми от романа ѝ "Рафаел".

Дискусията "отваря познанието за един епизод, който е много интересен, много важен, много плодотворен за времето си", обясни авторката в предаването "Хоризонт до обед".

Една от нишките в сюжета засяга сътрудничеството между българската и френската парфюмерия.

Съдбата на братята Леон и Рафаел Арие – прототипи на герои в романа, се вписва в общата стратегия на преследване на евреите, това се случва в поредица от процеси срещу т.нар. еврейски спекуланти, посочи Леа Коен.

По думите ѝ, тяхното обесване става на знакова дата - 16 април: датата на атентата в "Св. Неделя" и на Търновската конституция.

Има голям сблъсък между светлината и мрака. От една страна - тази антисемитска кампания, която отвежда Леон и Рафаел Арие на бесилото. От друга страна - целият либерален елит полага огромни усилия да ги спаси, обобщи Коен.

"Има сблъсък между доброто и злото през цялото време. Тази история е много важна, първо защото е вярна, абсолютно доказана. От друга страна, поставя на вярното място и изтъква огромната роля, която са играли онези светли фигури в тази история, които днес наричаме спасители на българските евреи."

Повече по темата чуйте в звуковия файл.  

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна