Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл: Западни инструктори в Украйна няма да се ползват с имунитет

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Инструктори, изпратени в Украйна от западни държави да обучават войници, няма да имат "имунитет" от руски удари, съобщи Кремъл. Такова намерение към момента не изключва единствено президентът на Франция Еманюел Макрон. 

Главнокомандващият украинската армия Олександър Сирски заяви миналата седмица, че военни инструктори от Франция ще пристигнат скоро в страната, но министерството на отбраната в Киев по-късно опроверга твърдението. 

Официално Франция не е изпращала свои военни в Украйна към момента. Вчера украинското министерство на отбраната съобщи, че преговоря с Париж и други съюзници по въпроса с инструкторите.

Междувременно посолството на Русия във Франция съобщи, че не се е намесвала във вътрешните работи на страната и осъди намеците, които определи като "русофобски", че Москва е замесена в акцията, при която миналата събота бяха поставени празни ковчези в основите на Айфеловата кула, на които беше изписано "Френски войници, служили в Украйна". 

Вчера пред съда по случая бяха изправени трима мъже, един от които - българин, а останалите двама - родени в Германия и Украйна, на които било платено съответно по 120 и 400 евро да превозят ковчезите и да ги разтоварят. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени