Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На сайта си

ЦИК с обучителен материал как да се различават действителни и недействителни бюлетини

Зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.
Снимка: БГНЕС

Към днешна дата секциите за гласуване в страната са 12 898, включително 322 подвижни, в които вота си да упражнят хора с трайни увреждания. Предстои да се образуват и секции в домове за стари хора, в местата за задържане и изтърпяване на наказания, както и в болнични заведения.

На вота в неделя секциите на територията на страната с машина за гласуване са 9 346. Секциите в чужбина остават 759, а с машина ще са  245 от тях. 

Днес и последните устройства за чужбина предвидени за близките държави напускат склада за да се придвижат по места, а тези за страната се конфигурират преди да бъдат изпратени към областните управи .

Районните избирателни комисии продължават да заличават регистрирани за участие в изборите кандидати за депутати, които се отказват по свое желание. Говорителя на ЦИК Росица Матева допълни:

"Към днешна дата кандидатите за народни представители са 6100, от тях 1506 са кандидати в два района.

В изборите за членове на Европейски парламент кандидатите си остават 418 - толкова, колкото са регистрирани.

От всички общо кандидати, които са регистрирани за участие в тези избори и в двата вида избори - те са 6518 общо, от тях 332 са кандидати и в двата избора".

На сайта на ЦИК е публикуван обучителен материал за членовете на секционни комисии, който да им помогне да разпознават действителните от недействителните хартиени бюлетини. 33 са посочените варианти: 

"Например бюлетина, на която вотът е маркиран с химикал, непишещ със син цвят. Или когато са засегнати две от полетата на хартиената бюлетина, или когато бюлетината е действителна за партия, но не и за преференция - ако са зачертани две преференции. 

Такива варианти сме описали и сме дали възможността да бъде тренирано на нашата страница, за да могат секционните избирателни комисии - членовете им, да не се затрудняват при определянето коя хартиена бюлетина носи действителен глас", каза говорителя на ЦИК Росица Матева. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени