Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският отбор на сабя е европейски шампион за жени до 23 години

Българският отбор на сабя в състав Йоана Илиева, Белослава Иванова, Калина Атанасова и Емма Нейкова стана европейски шампион на сабя
Снимка: БФ Фехтовка

Българският отбор на сабя в състав Йоана Илиева, Белослава Иванова, Калина Атанасова и Емма Нейкова стана европейски шампион за жени до 23 години на първенството на Стария континент в Анталия (Турция). 

Състезателките, водени от националния треньор Ивайло Воденов, показаха завидна психика и увереност, играха със самочувствие и не оставиха съмнение, че са най-добри в Европа. В турнира участваха 10 отбора, сред които световни сили във фехтовката като Франция, Унгария и Италия, които са съответно на второ, трето и четвърто място в световната отборна ранглиста за девойки.

Илиева, Иванова, Атанасова и Нейкова стартираха надпреварата от втория кръг на елиминациите, където се изправиха срещу Германия. След изключително оспорвана среща и няколкократна размяна на водачеството, българките се наложиха с 45:41 и се класираха за полуфиналите. В двубоя за място във финала сабльорките излязоха срещу водачките в схемата от Италия. За първите пет смени българките натрупаха аванс от 7 точки и поведоха с 25:18, но италианките обърнаха резултата и стигнаха до 30:29. Последваха две смени във водачеството, когато в последната смяна бронзовата медалистка от световното първенство за жени Йоана Илиева обърна резултата и от 39:40 затвори срещата с 45:44. 

На финала българките се изправиха срещу Турция и след нов инфарктен мач спечелиха европейската титла с 45:44. И тук Йоана Илиева доказа, че е истински лидер на тима, след като обърна резултата в последната смяна и от 36:40 затвори срещата с една точка преднина: 45:44.

Европейската отборна титла за жени до 23 години на сабя идва по-малко от четири месеца, след като Емма Нейкова стана европейска шампионка за девойки. Така българската фехтовка записа нов връх в историята си, а отборът на сабя доказа, че призовите места през последните няколко години в турнирите за Световната купа при жените не са случайни. Българките вече са част от световния елит и занапред ще бъдат претендентки за медалите във всички големи състезания.


По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна