Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националката Никол Тодорова и световната шампионка за девойки Ванеса Емилова с участие в МТ за приз „Мария Петрова“

Състезателката от националния ни отбор по художествена гимнастика за жени (индивидуално) Никол Тодорова, световната шампионка с ансамбъл (девойки) за 2023 година Ванеса Емилова, световната вицешампионка с ансамбъл (девойки) за  2021 година  Гергана Трендафилова и представителката на националния отбор (девойки) Мая Пенева са сред заявените гимнастички в 10-ото издание на международния турнир по художествена гимнастика „Тракия къп“ и приз „Мария Петрова.

В юбилейната надпревара, която  ще се проведе от 7 до 9 юни в спортната зала на Пловдивския университет  "Паисий Хилендарски", отличията ще си оспорват гимнастички от България, Израел, Молдова, Сингапур, Бразилия и Сърбия.

По програма турнирът ще вкючва  6 възрастови групи: мини, девойки младша възраст до 9 години, девойки младша възраст до 11 години, девойки младша възраст, девойки старша възраст и жени.



Приз "Мария Петрова" ще бъде връчен на победителките в многобоя при девойки старша възраст и жени лично от трикратната световна шампионка и вицепрезидент на БФХГ и вицепрезидент на Техническия комитет към ФИГ Мария Петрова.

„Турнирът е много престижен. Винаги имаме много силни състезателки, особено от Израел, които са водеща сила в нашия спорт. Българските клубове винаги пускат едни от най-силните си състезателки за да участват. Сложна ни е организацията, заради липсата на залите в града. На нас ни харесва да организираме такива състезания. Намираме начини, намираме средства да продължим да ги провеждаме. В следващите години искаме да издигнем нивото на турнира и той да стане по правилата на Международната федерация“, това сподели специално за БНР Нина Саръсакалова – треньор в КХГ „Тракия“ и член на Треньорската комисия към БФХГ.

Главен съдия на турнира ще е генералният секретар на БФХГ Росина Атанасова, а сред официалните гости ще бъдат Илиана Раева – президент на БФХГ, Деспа Каталиева – директор на националните отбори и Наталия Моравенова – личен треньор на Мария Петрова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна