Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кънчо Стойчев: Лъжа е аргументът, че има обществен натиск против частна детска болница

"В цяла Европа изборите са за война или за мир"

| Интервю
Кънчо Стойчев
Снимка: Ани Петрова

Лъжа е аргументът, че има обществен натиск против частна детска болница. Става дума за други игри.

Това каза пред БНР социологът Кънчо Стойчев, който представи изследване на "Галъп интернешънъл болкан" по въпросите на болничната система в България.


Отчетливо мнозинство от българските граждани (81,2%) считат, че детските болници, клиники и отделения са недостатъчни, независимо дали те са част от многопрофилни болници или самостоятелни лечебни заведение. А сред родителите с деца този процент е още по-висок. 

Това са резултати от собствен сондаж на "Галъп интернешънъл болкан", проведен в последните дни във връзка с нашумелия в обществото ни дебат за здравеопазването.

Във връзка с нашумелия случай със спирането на разрешението за строителство на нова частна многопрофилна болница в София с детско отделение “Мама и аз”, общественото мнение в съотношение близо две към едно е за реализация на такъв проект. Прави впечатление много високата степен на заинтересованост (две трети свидетелстват за информираност) на хората по този случай, което е знак за важността на проблема.

Две трети от българите са запознати с факта на висока детска смъртност у нас в сравнение със средните показатели за ЕС, като сред хората с малки деца степента на притеснение от този факт е много голяма.


Социологът цитира данни от изследването, според които "хората два пъти по-високо оценяват услугите в частните болници, мнозинството искат да има конкуренция между частни и държавни и всеки да може да направи своя избор":

"20-ина процента предпочитат държавната болница, защото в частните болници е може би мъничко по-скъпо, когато не е по направление".

Според Кънчо Стойчев няма пречка да се строи ускорено и държавната детска болница, и частна болница, в която да има специализирано звено за лечение на деца:

"На кого пречи? Очевидно опираме до опит да се спре конкурентното начало и се представят съвършено лъжливи аргументи пред обществото". 

По думите му е безобразно това политиците да казват, че след 5 години ще има Национална детска болница, а същевременно да се спира болница, която може да заработи след година.

В предаването ''Нещо повече'' социологът коментира и предстоящите на 9-и юни избори, като заяви, че "в цяла Европа гласуването е за война или за мир".

Този път е много важно да се гласува, подчерта той.

"Очертава се предизвестен победител със значима разлика. Много близки проценти за 2-ро, 3-то и 4-то място. Потвърждава се и от нашите изследвания сравнително неголемият шанс нови партии да влязат в парламента. Има около 300 хиляди души, които все още не са решили за кога ще гласуват", съобщи Кънчо Стойчев. 

Според него е много важно да бъде съставено правителство, а да не се отива на нови предсрочни избори:

"Може би ще се окаже най-спасителният вариант да се отиде на едно неполитическо правителство. Конфигурацията ще е трудна - колкото по-обща формула се създаде, толкова по-добре. Трябва някой ясно да поеме отговорността какво да се случва".

Интервюто на Диана Янкулова с Кънчо Стойчев можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна