Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световни и европейски шампиони и медалисти идват за Открития Балкански военен шампионат по ориентиране в Боровец

Снимка: МО

Елитът на балканските държави и на още няколко европейски страни във военното ориентиране пристига в Боровец за провеждането на Открития Балкански военен шампионат от 10 до 15 юни. В родния курорт ще се състезават над 90 участници в 10 представителни мъжки военни отбора и 7 женски, индивидуално и щафетно. Те са от България, Босна и Херцеговина, Франция, Унгария, Република Северна Македония, Румъния, Сърбия, Словения, Швеция, Турция. Това стана ясно на пресконференция на Организационния комитет, която се проведе днес в Информационния център на Министерството на отбраната. 

"Провеждането на Открития Балкански военен шампионат дава възможност да издигнем престижа на България и на Българската армия, военните ни спортисти да премерят сили с тези на други армии, както и да допринесем за рекламата на нашите родни курорти, какъвто е Боровец“, каза бригаден генерал Станимир Йорданов, -председател на Организационния комитет за провеждане на шампионата и директор на Дирекция „Операции и подготовка“ в Министерството на отбраната.

Той благодари на Международния съвет за военен спорт (CISM) за предоставеното домакинство на страната ни и подчерта, че това е голяма възможност да представим на високо ниво нашия военен спорт. През цялото време шампионатът ще бъде наблюдаван от представители на световната военна организация, които пристигат специално за него. 

"В подготовката и организацията на състезнието се включиха практически всички структури на Българската армия", съобщи полковник Пейо Дончев от Военновъздушните сили (ВВС), който е член на Организационния комитет. 

Подготовката на шампионата е започнала от миналата година, с внимание към всички детайли, за да бъде надпреварата на високо ниво от спортно-техническа гледна точка, както и като представителност за страната ни. В церемониите по откриването и закриването ще участва Националната гвардейска част. Съдействие в подготовката на престижното състезание е оказала и община Самоков. Победителите ще получат  купи и медали, а ръководителите на отборите - специални плакети. Балканиадата е част от събитията по повод 20-годишнината от членството на България в НАТО.

"Стремим се да дадем по-голяма видимост на военния спорт, като така можем да привлечем повече качествени млади хора за кариера в Българската армия“, каза полковник Венелин Дерибеев - секретар на Организационния комитет. 

„Ориентирането е военно-приложен спорт, който е изключително полезен, и се практикува в рамките на подготовката на военнослужещите“, посочи още полковник Дончев. 

"Българският представителен военен отбор ще е в състав от 10 състезатели - мъже и жени. В него са включени национални шампиони и призьори от международни състезания. Освен елитни спортисти, има и военнослужещи, които продължават всеки ден да изпълняват служебните си задължения, и успоредно с това водят спортната си подготовка" допълни капитанът на отбора старши лейтенант Красимир Анев от ВВС. Той благодари на съотборниците си за дисциплината и отговорното провеждане на подготовката им за състезанието и подчерта: 

„Всички сме щастливи да представим страната ни на такова високо ниво“. 

Откритият характер на шампионата дава възможност за участие и на отборите на Франция и на Швеция, които са световна сила в този спорт. За състезанието в България пристигат шампиони и медалисти от световни и европейски първенства по ориентиране. 

„Конкуренцията е сериозна, надяваме се на добри резултати“, заяви редник Станимир Беломъжев, двукратен световен шампион в ски ориентирането, който подсилва мъжкия ни отбор на Балканския шампионат. 

Антония Григорова, която е участничка в три Олимпиади, също е в състава на тима. Тя подчерта, че подготовката им е преминала добре и част от нея е било участието им тази година в държавното лично първенство.

"Тренирали сме на различни терени, вярвам, че ще бъдем на високо ниво, за да представим успешно България“, каза още Григорова, която е част от Центъра за елитен спорт. 

ПРОГРАМА:
11 юни, вторник – 18.00 ч – официално откриване на шампионата
12 юни, сряда – 10.00 ч – състезание средна дистанция
13 юни, четвъртък – 10.00 ч – състезание дълга дистанция
14 юни, петък – 10.00 ч – състезание щафети. 17.00 ч – закриване на шампионата


По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна