Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Величие" са поредният нелеп подарък, който Варна прави на българския парламентаризъм"

Спас Спасов: Не мога да се отърва от усещането, че "Величие" е по-скоро бизнес проект

Веселин Стойнев: Проблемът на тези избори не е "Величие", а е ДПС

| Интервю
Николай Марков (в ляво) и Ивелин Михайлов
Снимка: БГНЕС

Не мога да се отърва от усещането, че "Величие" е по-скоро бизнес проект. Това заяви пред БНР Спас Спасов, кореспондент на вестник "Дневник" във Варна.

Журналистът смята, че по този начин Ивелин Михайлов, едно от двете лица на партията, "има за цел да укрепи подозрителния си икономически статус по отношение това, което прави в Историческия парк". 

Непознатата на широката общественост формация печели почти 5% от гласовете на избирателите, сочат последните данни на ЦИК. 

"Величие" са поредният нелеп подарък, който Варна прави на българския парламентаризъм. Преди тях в парламента от морската столица влязоха и Веселин Марешки, и "Възраждане". 

Във Варна има особена хранителна среда за подобни политически проекти. В последните 20 години градът се превърна в нарицателно за политическа и друга корупция. Бизнесът беше подчинен. Потенциалът и енергията бяха потиснати, сякаш беше нормално да се търси радикален протестен вот". 

Спас Спасов напомни в предаването "Нещо повече", че "с множество публикации в социалните мрежи и в канала си в YouТube през последните години Михайлов открито заемаше проруска позиция". 

"Дори оглави протести срещу военната помощ, която България предоставя на Украйна. 

В България антиевропейските и проруски формации се създават в някакъв цикъл от около две години. Когато се появи едната, започва загряването на другата. 

Кампанията, която проведе "Величие" преди тези извънредни парламентарни избори, удивително напомняше тази на "Възраждане" преди партията на Костадинов да стане част от парламентарния пейзаж в България".

Веселин Стойнев отбеляза, че има увеличаващо се търсене относно патриотично-националистически и популистки вот. 

"Това не е само българско явление. При нас трайно и постоянно си сменя дрехите. Винаги топлата връзка е свързана с Русия. Вижда се и при "Величие". 

През последните години се наблюдава мода във възстановките. Тази хранителна среда лесно може да се политизира. Историческият парк във Варна ми прилича точно на това. Огромна възстановка, която е по-близо до риалити.

Една крачка от това са и някакви паравоенни формирования". 

Проблемът на тези избори обаче не е "Величие", а е ДПС, заяви той.

"Величие" се появява като фактор тогава, когато избирателната активност е 31%.

На ГЕРБ, ако ще прави управление, освен ДПС и ИТН, им е нужен и някой друг, който да прикрива този доста пораснал срам - ДПС на Пеевски – един човек, който е окичен на ревера с "Магнитски" и за когото се твърди, че ръководи половината съдебна и прокурорска власт".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна