Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия ще следи внимателно засилването на десните в Европарламента

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия ще следи внимателно укрепването на позициите на десните сили в Европейския парламент. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в първи коментар на резултатите от европейските избори. 

Песков отбеляза пред журналисти, че мнозинството в Европейския парламент ще бъде проевропейско и проукраинско, но добави:

"Виждаме също така увеличаване на популярността на десните партии. Тази динамика се вижда с невъоръжено око. Въпреки че засега проевропейците запазват лидерските си позиции, изглежда, че с течение на времето десните партии ще им дишат във врата. Затова внимателно наблюдаваме тези процеси". 

Помолен да коментира резултатите от изборите във Франция, където крайнодесният Национален сбор удържа категорична победа над пропрезидентската формация "Ренесанс", Песков подчерта, че това е вътрешен проблем на Франция и увери:

"Въпреки широко разпространената в Европа и Америка клевета, ние не се месим във вътрешните работи на други държави".

Председателят на парламентарната група на Национален сбор Марин льо Пен поддържаше традиционно близки отношения с Москва. Тя все пак се дистанцира от Русия след началото на нейната инвазия срещу Украйна през февруари 2022 г., но продължи да критикува президента Макрон за военната помощ, която оказва на Киев.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени