Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над половината французи одобряват решението за разпускане на парламента, сочат проучвания

Френският президент Еманюел Макрон в изборната секция за евровота, 9 юни 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция е отново в кампания за предсрочни парламентарни избори. Президентът Еманюел Макрон разпусна Националното събрание след съкрушителната победа на крайната десница и поражението на досегашното президентско мнозинство.

20 дни остават на френските политически сили до първия тур на внезапно насрочените избори след политическия трус, предизвикан от победата на крайната десница. Жордан Бардела, водачът на победилата листа на крайнодясната партия "Национален сбор", е официален кандидат за премиер.
Лидерите на партията вече провеждат консултации с другата формация от спектъра, "Реконкиста", докато крайнолявата партия "Непокорна Франция" се опитва да създаде "народно обединение" срещу националистите. 

Загубилата президентска партия "Ренесанс" ще заседава утре, с протегната ръка към социалисти, зелени или десни "републиканци", но за пренареждането на силите остават много неизвестни. 

Снощи "Национален сбор" спечели евровота с над 31% гласове, оставяйки далеч назад с около 15% президентската партия, следвана от социалистите с 13%. Крайната левица е на четвърта позиция, свои депутати ще имат и десните Републиканци и Зелените, които губят места  спрямо досегашния парламент. 

"Връщам ви правото да изберете бъдещето си" - заяви снощи президентът Макрон, обявявайки разпускането на парламента. 

"Това решение е тежко, но то е преди всичко акт на доверие във вас. И в способността на френския народ да направи най-справедливия избор - за себе си и за бъдещите поколения."
Веднага след победата дългогодишната лидерка на националистите Марин льо Пен прикани нацията да я подкрепи:

"Готови сме за властта, ако френският народ ни даде подкрепата си на предстоящите парламентарни избори. Готови сме да променим курса на държавата, да служим на френските интереси, да сложим край на масовата имиграция.

Приоритетът ни ще е покупателната способност на французите - ще реиндустриализираме страната. Накратко - готови сме да съживим Франция."
 
Решението на Макрон подейства като шок на голяма част от политическата класа, но според проучвания повече от половината французи го одобряват. 
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени