Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 20 000 българи гласуваха във Великобритания

Снимка: БГНЕС

Окончателните резултати от проведените в неделя избори за български парламент в Обединеното кралство отреждат победа на ПП-ДБ. Голямата изненада и на Острова е партия „Величие“ с трета позиция след „Възраждане“.

При по-ниска избирателна активност, както и на много други места, българите дадоха своя глас в 118 избирателни секции на цялата територия на Обединеното кралство. Подобно и на предишните избори през април 2023 година, най-много хора гласуваха за ПП-ДБ, но този път преднината пред втората сила „Възраждане“ е много по-малка. За ПП-ДБ са гласували 24,01%, а за „Възраждане“ - 21,93%. 

Новата партия „Величие“ обаче е тази, която е в центъра на вниманието, защото е трета с 16,21% и дори печели в някои секции. По-нататък в подредбата са ИТН с 12,49% и ГЕРБ-СДС с 8,47%. 

Изборите като цяло протекоха много спокойно. Единствено напрежение се създаде в секциите в посолството заради особеностите на европейския вот. Тъй като Обедиенното кралство вече не е член на ЕС, гласуване можеше да има само на територията на посолството, а някои от искащите да гласуват и в двата вота не бяха наясно с условието да имат уседналост в България или друга страна членка на ЕС за последните три месеца. 

Докато в изборите за Народно събрание участваха малко над 20 000 българи, във вота за Европейски парламент това сториха около 500 души. В това гласуване малко над 41% подкрепиха ПП-ДБ, отново с подгласници „Възраждане“ и „Величие“.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени