Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Янков: Не търсим Христо Иванов-2, а нов лидер на "Да, България"

"Хората не харесаха нашето участие във властта през последните месеци"

| Интервю
Калоян Янков
Снимка: Силвия Великова

Не търсим Христо Иванов-2, а нов лидер.

Това заяви пред БНР Калоян Янков от клуб "9-и декември" в "Да, България", бивш депутат от "Демократична България" (ДБ). И подчерта:

"Христо е един от бащите и идейните вдъхновители на "Да, България", заедно с доц. Кристиан Таков и Мануела Малеева. Ролята му, особено в началните година на нашата партия, е безценна. Това никой не може да го отрече. "Да, България" е на етап, в който се нуждае от нов лидер, който да обедини партийните членове и да вдъхнови нашите симпатизанти".

Той изрази опасения, че "състезанието може да бъде с един кон":

"Има нужда от честно и равнопоставено състезание за лидерство на партията, което да не бъде акуширано от настоящото ръководство и да няма преференциални кандидати и всички останали. Ние търсим нов лидер с нова посока в партията, не търсим Христо Иванов-2. Заместването (на Христо Иванов - б.р.) е грешно поставена теза. Ако има равнопоставено състезание, ще се явят най-добрите кандидати от нашата партия и ще можем да изберем нов лидер. Ако се види, че състезанието е с един кон, няма да се появят повече хора, защото хората с качества за лидери имат други занимания и биха участвали, ако им се предостави равна възможност за състезание".

Мина един етап от нашето развитие и трябва да имаме нова посока, която лидерът трябва да начертае пред нас, изтъкна Янков.

Той припомни, че на последната Национална конференция на "Да, България" е взето решение за разделяне на политически и административни функции в партията:

"Ако това се изпълни, можем да имаме добро състезание".

Според Калоян Янков основната причина за загубата гласове в подкрепа за ПП-ДБ на изборите за Народно събрание и Европейски парламент е:

"Хората не харесаха нашето участие във властта. Резултатите на изборите е резултат от нашето участие във властта през последните месеци. Хората го намериха за неудачно".

По думите му по-успешно би било явяването на ПП и ДБ отделно на изборите, а след това да обединят усилията си.

Интервюто на Снежана Иванова с Калоян Янков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна