Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В отсъствието на унгарския и на словашкия президент страните от Б9 обсъждат войната в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Войната на Русия в Украйна и засилването на отбраната на Източния фланг на НАТО обсъждат в Рига държавни ръководители на страни членки на Алианса от Централна и Източна Европа, сред които и президентът Румен Радев.

В срещата от формата Б9 участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

На днешния форум обаче отсъстват унгарският президент Тамаш Шуйок, както и настоящият държавен глава на Словакия Зузана Чапутова, която след дни предава поста на новоизбрания Петер Пелегрини.

Държавите от Б9 няма да приемат общо декларация. 

Важна среща на страните от формата В9 на фона на продължаващата война на Русия в Украйна. Форумът, на който Рига за първи път е домакин, е по-различен. За първи път страните от Б9 няма да приемат обща декларация заради различия между участниците в срещата.

"Най-вече заради различните виждания как да бъде постигнат изход от тази кръвопролитна война", обясни българският президент. 

По настояване на Румен Радев е променен текстът на съвместното изявление, който първоначално задължава всяка страна от Б9 да предоставя военна помощ на Украйна:

"Бе приета позицията всяка страна да решава сама дали и как да помага на Украйна. И считам това като определен успех в подкрепа на здравия разум". 


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна