Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгария - Швейцария, Испания – Хърватия и Италия – Албания във втория ден на Евро 2024

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отборите на Унгария и Швейцария излизат във втория мач от програмата на Евро 2024 и първи от втория ден на надпреварата. Този двубой е част от първа група, а двата отбора също демонстрират сериозно израстване в последните години и със сигурност са силно амбицирани да стартират с успех, който ще вдигне сериозно шансовете им за преминаване в следващата фаза.

Унгария ще участва на трето поредно европейско първенство под ръководството на Марко Роси, който бе начело на “маджарите” и на Евро 2020. Тогава те разочароваха феновете си и завършиха на последното място в своята група, макар че имаха предимството да изиграят две от трите си срещу пред собствена публика в Будапеща. Въпреки това те отново се справиха отлично в квалификациите, където завършиха без поражение, а в последното издание на Лигата на нациите успяха да завършат над отбори от ранга на Германия и Англия. Доскоро Унгария бе в серия от 14 мач без загуба, но тази отлична статистика бе прекратена в контролата с Република Ирландия.

Мурат Якин ще дебютира начело на Швейцария на европейско първенство, след като водеше тима по време на Мондиал 2022. 49-годишният специалист опита да обнови своя тим, вкарвайки голям брой млади футболисти. Въпреки това сред избраниците му има цели 15 играчи, които бяха част от състава на Евро 2020 и 13, които бяха в състава за последното световно първенство. “Кръстоносците” не са в най-добрата си форма и имат една единствена победа в последните си седем двубоя в квалификациите. На Евро 2020 те достигнаха до четвъртфиналите, макар да постигнаха едва една победа и цели три хикса в пет мача.

Унгария и Швейцария не са се изправяли един срещу друг на голям турнир от цели 86 години. За последно те имаха тази възможност по време на второто световно първенство в историята през 1938 година, когато “маджарите” надделяха с 2:0. Швейцарците пък триумфираха в шест от последните девет мача срещу този противник. Последната среща между двата отбора в квалификациите за Световното първенство 2018 година в Русия, когато “кръстоносците” взеха два успеха с 5:3 у дома и с 3:2 като гост.

Отборите на Испания и Хърватия откриват борбата във втора група с двубой помежду си, който започва в 19:00 часа на “Олимпиащадион” в Берлин.

Двубоят е възможност за реванш за Лука Модрич и неговите съотборници, защото на предишните еврофиналите точно иберийците ги елиминираха на осминафиналите. Тогава испанците се наложиха след изпълнение на дузпи, за да стигнат после до полуфиналите, където те бяха отстранени по същия начин от “адзурите”.

Поне откъм резултати сега хърватите изглеждат в малко по-добра форма. Те са в серия от шест поредни победи още от есента на миналата година, а преди седмица сразиха Португалия с 2:1 като гости във финалната си контрола. Тимът на Луис де ла Фуенте набра скорост за Евро’24, забивайки 10 гола в последните си два двубоя - срещу Андора (5:0) и Северна Ирландия (5:1), но преди това беше записал “хикс” и поражение.

Единственият проблем с контузени в двата отбора е свързан със състоянието на защитника на “ла роха” Аймерик Лапорт, който не успя да се възстанови от разтежение и ще пропусне мача. По тази причина най-вероятно терена от първата минута ще видим капитанът на Реал Мадрид Начо Фернандес.

При “ватрените” за кой ли път вече погледите са насочени основно към Лука Модрич. Това лято той ще навърши 39 години, но пък не беше толкова натоварен през сезона в Реал Мадрид и би трябвало да има сили за нов силен форум.

Националните отбори на Италия и Албания тази вечер ще се изправят един срещу друг на “Сигнал Идуна Парк” в първия си двубой на еврошампионата. Началният час на мача е 22:00.

Според мнозина двата тима са част от “групата на смъртта”, в която са също така съставите на Испания и Хърватия. Ето защо победата в днешния мач е от голямо значение както за италианците, които са актуалният европейски шампион, така и за албанците, които са изявеният аутсайдер в тази група.

“Скуадра адзура” се класира директно за Евро 2024, но едва в последния кръг от квалификациите, където завърши на второ място в групата си, изпреварвайки третия Украйна не по точков актив, а заради преките двубои помежду им. В осемте си мача в пресявките италианците записаха 4 победи, 2 равенства и 2 загуби. В двете си контроли в дните преди старта на турнира те първо направиха нулево реми с Турция, а след това постигнаха минимална победа с 1:0 над Босна и Херцеговина.

От друга страна, Албания беше приятната изненада в квалификационния цикъл, след като спечели  групата си, завършвайки с равен брой точки с втория Чехия, но и с по-добри показатели в мачовете помежду им. В осемте си срещи от квалификациите “червено-черните” регистрираха 4 успеха, 3 ремита и 1 поражение. В последните си контроли преди мачовете от турнира в Германия те спечелиха с 3:0 срещу Лихтенщайн и с 3:1 срещу Азербайджан.

От 2014 година насам двата отбора са изиграли 4 срещи помежду си, като балансът е изцяло в полза на “адзурите”: 4 победи при обща голова разлика 7:1. След възстановяването на очакваните титуляри Николо Барела и Давиде Фратези, единственият кадрови проблем пред Лучано Спалети е липсата на полузащитника Николо Фаджоли поради лека травма, докато Силвиньо ще може да разчита на пълния си състав от 26 играчи.


По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна