Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синигерът от нов столичен графит призовава: Премини на зелено днес, за да живееш по-добре утре

Графити стенопис "Премини на зелено" беше открит в близост до Южния парк, който напомня за важността на природата в града и представя 150 идеи как да я опазим. Платформата Move.bg е инициаторът, а партньори са район "Триадица” на Столична община и София Графити Тур.

Градската картина можете да разгледате в подлеза към Южния парк от страната на булевард "Гоце Делчев". Автор на графити стенописа е Венцислав Йосифов - Jermain.

Проектът е част от инициативата на Move.bg "Мисия Зелена София" в подкрепа на успешната зелена трансформация на столицата и останалите общини в България.

Графити стенописът включва характерни елементи от града като светофар, както и растения и птици, които се срещат в столицата, включително птицата синигер – един от символите на София.

"Премини на зелено" ни провокира да се замислим за ролята на природата в живота на града – тема, която често забравяме, забързани в ежедневието.

Проектът има образователна мисия, запознавайки гражданите с възможните зелени решения, с които да опазим околната среда.
Чрез QR код можете да разгледате 150 идеи за зелено развитие на София. Идеите са на 55 водещи български експерти, събрани от Move.bg за създаване на решения за успешна зелена трансформация на столицата.

Идеите на експертите обхващат основни теми пред зеленото развитие на ниво местна власт: въвеждане на природно-базирани решения, подобряване на градското планиране, извършване на успешен енергиен преход, привличане на бизнеса към зелената трансформация на общината, засилване ролята на комуникацията, както и подобряване на координирането на зелените политики. Препоръките на експертите са събрани в доклада "Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето".

Природата в града е основна предпоставка за качеството на живота ни. Затова трябва да съхраняваме и разширяваме присъствието ѝ. Пътят за това е зеленото развитие на градовете, което е повече от екологични мерки. Нужна е интегрална програма за зелената трансформация, която обхваща управленски и икономически мерки и ангажира всички граждани.

Това ни казва и графити стенописът "Премини на зелено".
Важно е всички да преминем на зелено – и градските власти, и бизнесът, и всеки един гражданин. Организаторите от Move.bg вярват, че новата администрация на Столична община ще разпознае зелената трансформация като основна дългосрочна стратегия за развитие и просперитет на София.

"Зелена Триадица е нашият дом. Обгръщаме го с внимание и обич, ценим неговите обитатели и го съхраняваме като най-голямото ни богатство. Зелена Триадица не е цел, а вдъхновяващо пътешествие, което изживяваме заедно", сподели на откриването на графити-стенописа кметът на район "Триадица" Димитър Божилов.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна