Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конференцията в Швейцария подкрепи териториалната цялост на Украйна

Президентите на Швейцария Виола Амхерд (вляво) и на Украйна Володомир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Териториалната цялост на Украйна трябва да бъде част от бъдещо мирно споразумение - пише в заключителната декларация на международната конференция на високо върха, която се провежда в Швейцария. За трайно уреждане на конфликта ще бъде нужен диалог между всички страни, се подчертава в документа, подкрепен от мнозинството участници. Има обаче и изключения като Саудитска арабия, ОАЕ, Индия, Тайланд, Мексико, Южна Африка.

В декларацията е отправен призив да бъдат освободени военнопленници чрез „пълна размяна“ и всички украински деца, които са били „депортирани и незаконно разселени“, да бъдат върнати в Украйна.

Достъпът до пристанища в Черно и Азовско море е от критично значение за глобалните доставки на храна, се посочва още в документа.
 
Страните, които са подкрепили декларацията, настояват Украйна да има "пълен контрол" над Запорожката атомна електроцентрала.

Войната на Русия срещу Украйна причинява човешко страдание в огромни размери, но по пътя към мира трябва да бъдат ангажирани страни. Нестихващите бойни действия продължават да причиняват разрушения и да създават рискове и кризи, отекващи по целия свят. Това е един от изводите, записани в заключителната декларация от двудневната мирна конференция за Украйна, която се проведе в Швейцария. Някои страни като Саудитска Арабия и Индия не подписаха документа.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди:

"Мирът в Украйна няма да бъде постигнат с една крачка. Ще бъде продължително пътуване. Мирни преговори нямаше, защото Путин не гледа сериозно на прекратяването на войната. Той настоява за капитулация, за придобиване на украински територии, дори такива, които сега не са окупирани, настоява за разоръжаване на украинската армия, за обезсилването ѝ при бъдещи агресии. Няма страна, която би приела такива безобразни условия".

Предложението на Владимир Путин за мир с Киев "противоречи на елементарния морал", каза съветникът по национална сигурност на САЩ Джейк Съливан. Той отхвърли предложението за мир на руския президент като неразумно и каза, че исканията на Москва ще направят Украйна още по-уязвима на агресия, предаде "Ройтерс". 

"Не само че Украйна ще трябва да отстъпи от територията, която Русия в момента е окупирала, но Украйна ще трябва да даде и още суверенна украинска територия", каза Съливан. Той отбеляза, че според руското предложением Киев също така ще бъде задължен да се разоръжи, "така че да бъде уязвим за бъдеща руска агресия". 

"Няма отговорна страна, която да каже, че това е разумна основа за мирни преговори. Тя противоречи на Устава на ООН, противоречи на елементарния морал, на елементарния здрав разум", каза Съливан.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна