Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев свиква първото заседание на 50-ото НС на 19 юни

Снимка: Ани Петрова
Чуй новината! Чуй новината:

Със свой указ на основание чл. 75 от Конституцията президентът Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното 50-о Народно събрание в 9.00 часа на 19 юни 2024 г. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На първото си заседание новоизбраните депутати ще положат клетва и ще трябва да изберат председател на Народното събрание - процедура, която в 49-ия парламент продължи една седмица.

След формирането на парламентарните групи президентът трябва да проведе консултации със седемте формации в 50-ото Народно събрание, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство. Ще го получи най-голямата по численост група – тази на ГЕРБ-СДС.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече обяви, че партията му ще направи всичко възможно за формиране на кабинет с първия мандат. Предложението на Борисов е да бъде съставено експертно правителство с премиер от първата политическа сила.

"Аз очаквам от изявления да се премине вече към диалог между политическите сили. От тях зависи дали и какво управление на страната ние ще имаме. Така че чакаме този диалог да продължим", каза президентът.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени