Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевенчани се надяват, че това лято няма да има режим на водата

| Репортаж
Николай Абрашев, областен управител на Плевен
Снимка: Латинка Светозарова

Горещото лято настъпва, с него понякога и засушаване, което пък създава условия за воден режим на водата. Така се случва в Плевен през последните години. Сега областният управител Николай Абрашев определя като приоритет решаването на този проблем. 

При обявяването на режимно водоподаване от ВиК винаги посочват, че то е се налага във връзка с критично ниските водни количества, които постъпват от водоснабдителна група "Черни Осъм" и значително намалелия дебит на шахтовите кладенци от водоснабдителни групи "Биволаре", "Крушовица" и "Долна Митрополия".

Дори имаше момент в годините назад, в които от местното дружество поискаха общината да спре водната каскада и фонтаните в центъра на града като превантивна мярка. Това не се прие добре от плевенчани, защото уникалната водна каскада е оазис през дните с високи температури, така характерни за Плевен. Кметовете по селата пък издават заповеди за пестене , т.е. д не се полива с питейна вода .

Но така не се решава проблемът в дългосрочен план. Сега с това се е заел областният управител Николай Абрашев. 

Плевенчани се надяват, че това лято наистина няма да има режим. Времето ще покаже дали намеренията ще станат реалност, за някои от тях - още това лято.

Подробности чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна