Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Волейболистите ни с трети успех в Лигата на нациите

Национален отбор по волейбол
Снимка: volleyballworld.com

Мъжкият национален отбор на България записа трета победа във Волейболната лига на нациите. 

В първия си двубой от третата седмица на турнира момчетата на старши треньора Джанлоренцо Бленджини надиграха Турция с 3:1 (27:25, 25:20, 12:25, 25:22) гейма. По този начин българите вече имат 8 точки в актива си от три победи и шест загуби, като продължават да заемат 14-о място в класирането. С 5 точки (една победа и осем загуби) Турция е на предпоследното 15-о място в класирането.

Мачът в "Арена Стожице" в Любляна започна напълно равностойно, като до 9:9 липсваха дългите точкови серии. След това Турция поведе с 15:10 и южните ни съседи изглеждаха уверени в спечелването на първия гейм.

Те стигнаха до два геймбола при 24:22, но Димитър Димитров спаси българския тим. Първо диагоналът отрази първата възможност пред турците с атака по правата от зона 2, а веднага след това направи и ас за 24:24.

Подемът в играта, дошъл от добрия сервис, донесе и спечелването на първия гейм, след като Георги Татаров изпълни последователно два отлични сервиса, които турците така и не успяха да върнат в игра и след 27:25 откриващата част премина в актива на България.

Това даде допълнителна увереност на националите и те водеха играта през целия втория гейм. Българският тим направи шест поредни точки, за да поведе с 13:8, а преднината набъбна и до седем точки при 21:14. 

В края на гейма турските волейболисти показа признаци на съживяване, но блокада на Алекс Грозданов и Симеон Николов срещу разпределителя на съперника сложи край и на втория гейм - 25:20 за България.

Сериозният аванс явно разконцентрира българския състав и в третия гейм той допусна изключително много брак в играта си. Това позволи на турците да спечелят с 25:12 и да пратят мача в четвърти гейм.

В него играта се водеше точка за точка, но Турция успя да поведе с 21:19 след успешна блокада срещу Димитър Димитров. Това накара Бленджини да вземе таймаут и да извади диагонала, а на неговата позиция се премести Симеон Николов. Това явно изненада турците, които допуснаха пет поредни точки за българите, четири от които бяха реализирани от Аспарух Аспарухов. В края на мача успешна атака през центъра донесе 25-ата точка на България и с това и спечелването на двубоя.

Най-резултатен за България с 15 точки бе Димитров. Аспарухов завърши с 13 точки, а центърът Алекс Грозданов приключи с 12.

За Турция Рамазан Ефе Мандърачъ реализира 16 точки.

Следващият мач на България е в четвъртък от 17:30 часа срещу Италия.


По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна