Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Не съм оптимист, само с ДПС не можем да направим коалиция, а няма отговорни партии

2
Бойко Борисов в НС, 19 юни 2024 г.
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

"Много внимателно слушах изказванията на политическите партии и виждам доста противоречия – едни, като Денков, казват, че първата политическа сила да носи цялата отговорност. По-малките партии казват "всички сме равни" – те са прави. От това, което чух, никой не си е направил поуки от това, което е станало. И ако Денков имаше малко повече чувство за самокритика, щеше да знае първо, че успехите, които иска да си припише, са направени повече от нас. Тъй като сме по-голяма партия. И беше лесно той да бъде избран за премиер, защото тогава имаше един отговорен – ГЕРБ, като първа политическа сила се съгласи във втория мандат да направи правителство. А сега има една безотговорна ПП, която иска да хвърля държавата в хаос", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на НС след полагането на клетва от депутатите в 50-ото Народно събрание и неуспешното при два тура избиране на председател на парламента.

Относно по-малките партии той призова да се гледа броят на избирателите, пред които формациите отговарят:

"Ако ме питате дали съм оптимист – не съм, защото не виждам…"

Не съм готов да направя крачка назад за кандидатурата на Рая Назарян, заяви още Борисов в отговор на журналистически въпрос:

"Няма отговорни партии… Ние само с ДПС не можем да направим коалиция, без да има един широк формат не можем. Правителство на споделена отговорност с повече партии има как да се направи".

Според Борисов стабилно правителство може да се формира само от първите три политически сили в 50-ия парламент – ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ. В противен случай нови предсрочни избори са неизбежни.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна