Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Атина започна процес срещу 11 депутати от партия "Спартанци"

Гърция отива отново на парламентарни избори
Снимка: Мерим Тенев

В Атина започна процес срещу 11 депутати от гръцката крайнодясна партия "Спартанци", обвинени в подвеждане на избиратели по време на парламентарните избори в страната през миналата година.

Депутатите от партията "Спартанци" са обвинени, че са получили незаконна подкрепа и преки наставления от осъдения бивш ръководен член на забранената крайнодясна партия "Златна зора" и така са подвели избиратилите, гласували за тях. 

Преди парламентарните избори миналата година Илия Касидиарис отправи призив от затвора неговите симпатизанти да подкрепят партията "Спартанци". В резултат на това неизвестната до този момент партия получи 4,6 процента подкрепа и 12 депутатски места. Според действащия закон в Гърция партиите нямат право да участват в избори, ако лидерите им, дори и неофициални, са осъдени за участие в престъпна организация. 

Лидерът на "Спартанци" заяви, че правителството "използва наказателното правосъдие", за да неутрализира опозиционни политици.

Върховният съд забрани участието на "Спартанци" в евроизборите.

Ако депутатите бъдат признати за виновни, те ще напуснат парламента, като местата им се заемат от другите партии. Разглеждането на делото днес беше отложено за следващия месец.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна