Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валдхорнистът Виктор Теодосиев с поредно престижно международно участие

| обновено на 19.06.24 в 20:09 | Интервю
3
Виктор Теодосиев
Снимка: Т. Иванова

Валдхорнистът Виктор Теодосиев, носител на приза „Млад музикант на годината“ в допитването „Музикант на годината 2022", продължава да ни радва с успехите си и в България, и на международната сцена.

Той гостува в предаването „Алегро виваче“ веднага след завръщането си от европейското пролетно турне на престижния Младежки международен оркестър „Густав Малер“. Виктор беше водач на валдхорновата група. В периода 20 май – 8 юни инструменталистите подготвиха Симфония №5 от Антон Брукнер и я представиха в общо шест града в Италия и Испания.

Съставът е създаден и ръководен в продължение на дълги години от маестро Клаудио Абадо, а сега беше воден от Кирил Петренко - главен диригент на Берлинската филхармония.

Виктор Теодосиев е сред най-изявените млади български инструменталисти. Той е възпитаник на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София, което завърши в края на тази учебна година. Негов педагог е именитият проф. Владислав Григоров.

Едва 18-годишен, младият изпълнител има богата колекция от награди, между които: Гран при сред валдхорнистите от всички възрастови категории от международния конкурс "Юрокестри" 2021 във Франция; Първа награда от Лондонския конкурс за класическа музика 2022. Първа награда от Токийския международен младежки конкурс 2022 г. в Япония.

Имал е възможност да си партнира на сцената с именития валдхорнист Радек Баборак. Бил е солист на Камерния ансамбъл „Софийски солисти“, както и на редица други оркестри в България.

През лятото на 2023 г. Виктор беше водач на валдхорнистите в друг реномиран състав – Младежкия оркестър на Концертгебау - Амстердам /място, спечелено сред 400 кандидати от цял свят/, а от началото на 2024 г. е първи валдхорнист в Симфоничния оркестър на Българското национално радио.

За своите преживявания по време на турнето Виктор Теодосиев разказа в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Ирена Гъделева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна