Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова специалност - "Космическо инженерство и технологии"

През септември започва прием на документи за новата за страната ни специалност "Космическо инженерство и технологии". Става дума за магистърска програма, която ще продължава два семестъра. Приемът ще бъде във Висшето военноморско училище във Варна, в Софийския университет, както и във Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия.

Райчо Райчев, който е ръководител на фирмата, която е дарила техника и оборудване и на трите университета, където ще се обучават по новата програма, обясни, че голяма част от обучението ще е практическо.

"Има доста голям интерес, което нас ни радва, но вече ще видим след изпитните сесии колко реално първи космически кадет ще изберем за програмата и се надяваме, ако е 20-тина до 30 човека това ще е огромен успех, защото все пак програмата е пилотна и самите ние искаме да направим така, щото учебната програма да се развие заедно с първите курсове. Ние сме дарили вече сателити на трите училища, най-важното ни дарение е над 400 часа от архитектите, строили нашите системи - работни, упражнения заедно с тях по всички видове вионики. Нашата цел е до 85% от програмата да са работни упражнения, уъркшопи, така че хората "да си цапат ръцете" с инженерингови технологии, защото ние вярваме, че добър технолог се става само с труд".

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна