Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Горна Оряховица е уличен в конфликт на интереси

Снимка: Здравка Маслянкова

Антикорупционната комисия уличи кмета на Горна Оряховица Николай Рашков в конфликт на интереси, защото е продал общински имот на майка си.

Миналото лято Рашков се явява на търг и фирмата му печели продажбата на общински имот за 613 хиляди лева в Горна Оряховица. Според заповедта на тогавашния кмет Добромир Добрев сумата е трябвало да бъде платена към общината на 9 август. През ноември Николай Рашков спечели местните избори и стана новият кмет на Горна Оряховица и прехвърли фирмата на майка си.

На 24 ноември вече като кмет Рашков подписва договора за продажбата на земята с майка си и парите са внесени в общинския бюджет. След подаден сигнал за конфликт на интереси Комисията за противодействие на корупцията направи проверка и уличи Рашков в конфликт на интереси, наложи му глоба от 5000 лв. и му отнема надницата от 225 лв. на датата, когато е сключил договора.

При установяване на конфликт на интереси при кмет следва свикване на общинската избирателна комисия и прекратяване на правомощията на кмета.

Във фейсбук профила си Рашков посочи, че ще обжалва решението пред Великотърновския административен съд и след това, ако е нужно, във Върховния административен съд. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна