Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът на Франция обеща финансови и други облекчения в навечерието на изборите

Френският министър-председател Габриел Атал обяви, че партията "Ренесанс" на президента Макрон няма да издига кандидати във всички избирателни райони
Снимка: БТА

Френският премиер Габриел Атал обеща редица финансови облекчения за французите, ако гласуват за досегашното президентско мнозинство на извънредните парламентарни избори от края на юни. Засега фаворит остава крайната десница.

"Президентът на Републиката ме назначи, искам французите да ме изберат" - заяви премиерът Габриел Атал на пресконференция, на която обяви предизборната програма на президентската коалиция десет дни преди първия тур на вота. 

Той предлага намаление на социалните разходи за работодателите и увеличаване на премиите за покупателна способност, четиридневна работна седмица за онези, които не работят онлайн, както и премахване на нотариалните разходи при покупка на малки жилища, По отношение на сигурността Атал обеща да преразгледа закона, забраняващ експулсирането на малолетни чужденци, ако са извършили престъпление.

Премиерът разгроми програмата на крайната десница, която определи като "чернова", а тази на новосформираната лява коалиция - като "фискален удар". 

"Който бяга от трудностите, не е готов да управлява" - отсече Атал.

Засега президентската формация се очертава като трета сила в проучванията за изборите. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна