Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главчев пита НС кой ще представлява България на срещата на НАТО

Служебният министър-председател Димитър Главчев
Снимка: БТА

Служебният премиер Димитър Главчев изпрати писмо до председателя на Народното събрание Рая Назарян и парламентарните групи в 50-ия парламент с искане да се реши кой ще представлява България на срещата на върха на НАТО, съобщиха от правителствената пресслужба.

В периода от 9 до 11 юли във Вашингтон ще се състои срещата на върха на НАТО. Форумът е най-високото ниво на вземане на решения в Алианса и ще отбележи 75-ата годишнина на Северноатлантическия договор, подписан именно във Вашингтон, САЩ. За първи път ще се включат новоприетите страни членки и се очаква съюзниците единодушно да приемат важни решения, пише в писмото си Димитър Главчев.

Решенията, които ще бъдат взети на срещата във Вашингтон, предполагат изпълнение на дългосрочни ангажименти от съюзниците, с особен акцент към инвестициите в отбраната на всяка страна-член на НАТО и дългосрочната подкрепа за Украйна и финансовото ѝ обезпечаване, става ясно още от съобщението.

Във връзка с изпълнението на посочените по-горе решения със стратегически характер за отбраната на България и изграждането, модернизирането и усъвършенстването на отбранителните способности, както на страната ни, така и на НАТО като съюз, служебният премиер Димитър Главчев счита за целесъобразно нивото на участие в срещата от българска страна да бъде определено след произнасяне от Народното събрание възможно най-скоро, предвид изтичащия на 21 юни срок на процедурите за регистриране на националните делегации във форума.

На 5 юни Димитър Главчев коментира темата, като обясни, че ако няма редовно правителство, което да определи представителя на България, ще се обърне към Народното събрание. Все пак сме парламентарна република и трябва парламентът да се произнесе с решение, за да бъде то максимално легитимно, поясни Главчев. Парламентът трябва да определи кой да води делегцията и какъв мандат да му даде за разговорите на Срещата на върха, добави служебният премиер. 

Президентът Румен Радев също коментира казуса, като на 3 юни обяви, че това кой ще представлява страната ни на срещата на върха на НАТО през юли във Вашингтон, по закон решава Министерският съвет, но с всички произтичащи последствия, историческа отговорност за служебния кабинет, защото това е екзистенциална среща на върха, тя не е като другите, тук се взема решение за войната и мира. Трябва да отчитаме и легитимността на настоящия Министерски съвет, посочи президентът. Той е продукт на един парламент, получен с изключително ниска избирателна активност и катастрофално ниско доверие от българските граждани, също така „продукт на една гавра с българската Конституция“, трябва да отчитаме всички тези фактори, каза още държавният глава.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна