Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева разговаря със служебния вицепремиер Людмила Петкова в Люксембург

Снимка: Пресцентър на МФ

Членството на България в еврозоната е фактор за защита на паричната политика, подкрепа на българската икономика и увеличаване на чуждестранните инвестиции. 

Това е заявила Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, на среща със служебния вицепремиер Людмила Петкова, съобщиха от Министерството на финансите. Георгиева и Петкова са разговаряли в Люксембург преди началото на заседание на Еврогрупата в разширен формат. 

Людмила Петкова е представила напредъка в процеса по техническата и практическата подготовка за въвеждане на еврото. Тя е съобщила, че служебното правителство има готовност в близките дни да одобри проекта на закон за въвеждане на еврото и да го внесе за разглеждане от Народното събрание. 

Според нея навременното въвеждане на нормативната уредба, регламентираща процеса, е важно условие за гладкото му протичане. 

Кристалина Георгиева е изразила подкрепата си за действията на българското правителство за осъществяването на тази стратегическа за държавата цел за въвеждане на единната европейска валута.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна