Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Чернева: Грешен подход беше щабът на Фон дер Лайен да преговаря със социалисти и либерали без консултация с Мелони

| Интервю
Весела Чернева
Снимка: Силвия Петрова

Чисто математически ЕНП, социалистите и либералите имат мнозинството – над 400 гласа в ЕП, мнозинството от 361 гласа трябвало да се получи лесно, Мелони не е необходима, за да бъде гласувана Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК.

Това коментира в интервю пред БНР Весела Чернева заместник-директор на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) и ръководител на софийския офис, дали Джорджа Мелони държи ключа за втория мандат на Урсула фон дер Лайен.

Според нея "се смята, че ще има недоволни от Урсула и в трите фракции в ЕП".

"Затова се смята че е рисковано да се тръгне изолирано и конфронтационно по отношение на Мелони. Мисля, че ако се стигне до ситуация Урсула фон дер Лайен да не събере достатъчно гласове – 17 юли, трябва да се започне договаряне на целия пакет отначало. Едва тогава може да се мисли за дял на консерваторите на Мелони в разпределението на големите постове, което означава, че гласуването за ЕК ще е към края на годината. Това е сценарии, ако 3 центристки фракции не съберат необходимите гласове", обясни Весела Чернева.

И прогнозира:

"Ако този пакет мине в момента следва, че Мелони ще трябва да се съобразява с центристкия консенсус и ще има повече място за италианеца Марио Драги, които беше натоварен да направи доклад за конкуретоспособността на Европа, за да посъветва Брюксел и европейските столиците как са се реформира пазара, за да се създадат големи суперкомпании, които да се състезават на глобалния пазар."

"Още в понеделник нещата се промениха. Стана ясно, че ЕНП са направили 2 грешки в планирането. Първата е, че тяхната собствена алчност за постове създаде проблем, защото хърватският премиер предложи ЕНП да получи и половината от мандата на председателя на Европейския съвет. На практика да има участие в 3 от 4 поста. Това взриви баланса. Другият грешен подход беше, че щабът на Фон дер Лайен  реши да направи предварителни преговори със социалисти и либерали без консултация с Мелони, която току ще беше председателствала Г7. На личностно ниво консенсусъст беше разклатен. На този фон решението на Бабиш да напусне групата на либералите, беше очаквано и доста хора очакваха да се случи. Бабиш е разследван за корупция.  Напускането му затвърждава четвъртото място на либералите в ЕП", коментира Весела Чернева, какво се промени в новия ЕП след вчерашното решение на Андрей Бабиш.

И допълни:

"Не мисля, че напускането му е лоша новина и че има, кой знае какво, значение за разпределянето на четирите големи поста, защото Бабиш отдавна вироглаво се дели от консенсуса в либералния център."

"За мен въпросът е къде той би отишъл и все повече се говори, че както и Орбан, Бабиш може да се опита да създаде алтернативна парламента група, тъй като той и Орбан не могат да си намерят място в съществуваща конфигурация", прогнозира Чернева.

Според нея дуелът в ЕП ще е не Мелони – Макрон, а по-скоро Мелони срещу Шолц, "защото Макрон е зает с изборите за парламент във Франция, свика ги предсрочно след поражението на изборите за ЕП".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна