Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В област Враца избират общински съветници в Борован и кмет в село Лиляче

Днес в област Враца се провеждат частични местни избори за Общински съвет в Борован и за кмет на врачанското село Лиляче. До нов вот и в двата случая се стигна, след като при редовните избори миналата есен бяха касирани заради нарушения при отчитане на резултатите. Емблематично тогава стана преброяването в борованското село Малорад.

На редовните местни избори през есента запис от видеонаблюдението при отчитане на резултатите в секция в село Малорад община Борован се превърна в хит не само заради колоритния диалект.
След офертата от гласа зад кадър да се допишат преференции в бюлетините за общински съветници в полза на кандидати от селото, видеото показа как жена от комисията прехвърля и зачерква набързо в няколко листа. Очевидно е припряна, поглежда към камерата, за която всички мислят, че е спряна.

Дни след като случаят доби известност, прокуратурата започна разследване. Бяха задържани председателят на комисията - жената с химикалката и член на комисията - мъжът с гласа зад кадър. Те прекараха в ареста две седмици, след което бяха освободени с най-леката мярка за неотклонение. Междувременно тръгнаха дела за касиране на изборите в община Борован.

В Малорад още недоумяват как се стигна до днешните предсрочни избори.

За днешния вот в Малорад комисиите са с обновен секционен състав, без участниците в есенните събития, печално прославили селото.

За вота днес има 12 секции, две от които са подвижни. В 6 ще се гласува и с машини. Над 4200 души ще избират от шест листи, някои от тях непълни, 13 общински съветници за местния парламент в Борован.
 
Повече чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна