Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Полиграфия офис център откриват благотворителна изложба "Душа на художинк"

Лили Кирова: Изкуството е най-красивият начин за включването на хора с увреждане

| Интервю

Хората с увреждания са част от обществото ни и могат да допринесат по-различни начини. На емоционално ниво за тях е по-важно включването им да е чрез изкуството, защото изкуството е красив начин да ги приемем в нашето общество.

Това коментира в интервю пред БНР Лили Кирова, маркетинг мениджър на Полиграфия офис център, организатор на благотворителната изложба, в която творците са хора с увреждания.

"Ние от Полиграфия офис център винаги сме търсили каузи, които да подкрепим. За нас е много важно от човешка гледна точка. И се радваме, че ще можем да изложим картини на хора с увреждания", допълни Лили Кирова.

Изложбата, в която участват 3 - 4 художника, се открива днес в 18 часа в сградата на Полиграфия офис център, вход откъм ул. „Н. Ракитин“. Входът е свободен и експозицията „Душевен художник“ може да бъде разгледана до края на юли.

„Няма тема на рисуване, картините, които рисуват хората с увреждания, са част от тяхната арт терапия, за да се види тяхното развитие и емоционалност в момента на рисуване на картината. Не случайно изложбата се казва Душевен художник. Всяка една творба предизвиква различна емоция в мен. Някой са весели и излъчват любов, много са различни и по-различен начин говорят на хората“, коментира Лили Кирова.

Според нея първата стъпка за отношението към хората с увреждания е изкуството. А цветовете в картините преминават от сиво до пъстри и топли, сподели Кирова.

„Има изключително весели картини, тоест тези хора са изключително щастливи. Нашата цел е да им помагаме. Имаме 24 картини, които се продават. Средствата, една част, отиват към художниците и малка част към „Визиарт“, за да купят материали за рисуване“, сподели Лили Кирова.

Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна