Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международният джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" – за трети път в Боровец през август

Снимка: БТА

И това лято от 2 до 7 август Боровец ще бъде домакин на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Седем световноизвестни групи и двама индивидуални изпълнители пристигат за пръв път в България за участие във фестивала. Музиканти от 10 страни (Португалия, Индонезия, Швеция, Норвегия, Дания, Канада, Унгария и др.) са потвърдили участието си на откритата сцената пред хотел "Рила" в планинския ни курорт.

БНР е медиен партньор на събитието, заедно с БНТ, БТА и други медии.

Приживе мечтата на Доктора – д-р Емил Илиев беше да превърне този фестивал в музикално събитие като в Монтрьо, обединяващо всякакви стилове и най-различни формации: трио, квартети, квинтети, бендове.


Сега на сцената в Боровец ще видим: вокалната група от Белгия Just Vox, които със своите тембри възпроизвеждат звуците на китара, бас, тромпет и клавишни, а бийтбоксерът им – на  вокалните перкусии. Звучат като цял оркестър.

Shuffle Demons са хит на фестивалите по целия свят с над 1000 концерта и 10 албума, владеят сцената не само с феноменалното си свирене, събрани са едни от най-талантливите музиканти на Канада, но и с танцувален фънк, поезия.

Триото Rymden ще е сред акцентите в програмата. В него участват басистът и барабанистът от някогашното Е.S.T.– Есбьорн Свенсон трио. Ще ни завладее модерен скандинавски джаз.

Шведската формация Jacob Karlzon Trio също е в афиша. Както и унгарският Párniczky Quartet, създаден през 2016 г. да изпълнява адаптации на пиеси от Бела Барток с басист, саксофонист и барабани, плюс китара. Музикантите съчетават в освободена форма модерен камерен джаз, съвременна музика и фолклор и имат турнета в Европа, САЩ, Атина и на Балканите.

Групите на българските музиканти повечето са смесени с чуждестранни изпълнители, вероятно, защото реализирайки се/живеейки по света, това е естествената колаборация. Така е при Константин Костов трио, където ритмичната секция са поляци. Или Kornazov&Dupas Quartet , който е среща на двама признати лидери на европейския континент – тромбонистът Георги Корназов и Армел Дюпа – пиано. А перкусионистът Калин Вельов и кубинската пианистка и певица Ире Вазкес са в огнена комбинация, събрани от хитови латино песни и ритми – Ire Vazquez&Los Papis.

Всяка от шестте вечери ще предлага разнообразие в стиловете и изпълнителите. На 2 август Биг бендът на БНР под диригентството на Антони Дончев, със солисти Васил Петров и неговото откритие – 16-годишната Валерия Стоянова ще открият фестивала. Веднага след тях е групата от Индонезия Keubitbit, която ще ни покаже богатство от нюанси на крайбрежната музика на остров Суматра, провинция Ачех, със специфичните за района им инструменти – seurune kale (флейта), Rapa’i (ударен инструмент). А Lina Rodrigues (Португалия), която още на 20 е звездата в ролята на кралицата на фадото Амалия Родригеш в мюзикъла "Амалия", днес също има проект, посветен на "Гласът на Португалия", преоткрива португалската соул музика и фадо.

Разбира се, и в третото си издание фестивалът ще продължи рубриката си "Класика в джаза" с Ансамбъл 5/4 Танго, създаден от пианиста Людмил Ангелов.

В програмата на джаз фестивала в Боровец тази година отново ще има рок група – поканени са Jeremy?, една от най-престижните ни банди, които свирят на особено авторитетните сцени и фестивали по света и изпълняват собствени композиции; Те са и първата българска група, която печели златен медал на международния конкурс за композиция "People’s Voice Award" за песента си "Fake Fruits", в конкуренция с 18500 песни.

Привлекателна е и съпътстващата фестивална програма с джемсешъни, с Лятна джаз академия за деца, представяне на книги, личности, писатели. Тази година гост на фестивала ще бъде творческото семейство Владимир Зарев и Мирела Иванова, които ще се срещнат с гостите на Боровец и обществеността на Самоков в художествената галерия на града "Проф.В.Захариев" на 3 август от 11.30 ч.

Международният джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" отново ще е пред хотел Рила, и със свободен достъп, както винаги – напомни директорът на фестивала д-р Татяна Илиева

Чуйте репортажния разказ на Димитрина Кюркчиева от пресконференцията.

Снимки: БТА
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени