Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бутикови партии произвеждат скандали с разузнаване и служби, това е за лудница, не за държава

Ренета Инджова: Предварителните консултации се превърнаха в демонстрации на егото

От всички най-добър е Борисов, нека той направи този фокус - "Тук е Родос, тук скачай"

| Интервю
Ренета Инджова
Снимка: Ани Петрова

Намираме се на дъното на политическата криза, като започнете от Конституционния съд, ВСС и стигнете до скандалите, които бутикови партии си произвеждат с разузнаване и служби. Това са работи за лудница, не са за държава.

Така бившият служебен премиер Ренета Инджова коментира в интервю пред БНР политическата ситуация у нас.

"Всичките се държат все едно са управляващи. Смятам, че от всички най-добър е Борисов, нека той направи този фокус. Само едно ще кажа: "Тук е Родос, тук скачай", препоръча Инджова, като цитира Езоп. 

"Тази процедура на предварителни консултации се превърна в демонстрации на егото. Те нямат характера на консултативни, поне по това, което ни показват. Къде се е видяло по света да се използват консултациите, за да си правят пиар. Правенето на тези неща и три пъти повтарянето им изхаби тази процедура, която изглежда приемлива. Но когато направите за 3 години шест служебни кабинета, това се превръща в пародия", анализира Инджова.

И допълни:

"ПП-ДБ решиха, че са опозиция и хвалят бюджета и финансовата стабилност на страната. Имам чувството, че се намираме в институция за въдворяване на ментално болни. И ако продължават така със селфита, интервюта и консултации, им се създава псевдосамочувствие, на политиците, и това ги кара да нямат нищо общо с реалността".

Бившият служебен премиер препоръча, че "тече период на консултации и да се реализира първи мандат, а другите няма как да се държат, сякаш на тях ще се връчи мандатът"

"Предложенията пред Румен Радев за президентска република имат дългосрочна характеристика и се спрягат от 1995 г., когато съм била служебен премиер, защото тогава 3 месеца България беше президентска република“, коментира Ренета Инджова. 

Според нея преговори по света се водят по половин година, по година, понякога по 2 години, за правителство: 

"А този резил, който се разиграва, не носи никакви дивиденти, те смятат, че като ги снима камерата, и рейтингът им расте. Но това е било, докато стигнат възходяща позиция, сега вече са в низходяща. Добре е, че президент и премиер ще отидат заедно на Срещата на високо равнище във Вашингтон, 9 и 10 юли, и там ще им кажат какво да правят, защото нашите политици никога не са взимали самостоятелни решения. Хубаво е, че ще са двамата, защото са на различни позиции и там няма да се чудят коя позиция се защитава“, коментира Ренета Инджова.

Според нея "външният фактор от 30 години играе роля и разруши политическото битие, за да може да се мисли държавнически".

"Само говорят, че ще поемат отговорност, нека ги успокоя. Досега в България никой не е носил отговорност. В България това е преодоляно, както виждате, когато се влезе в политиката, излизане няма", допълни Ренета Инджова.

И попита:

"Ние доведохме всички възможни законодателни инициативи до техния абсурд и блокировка. Какво ще направим, ако Конституционният съд реши нещо за поправките на Конституцията, макар че им е казано да мълчат? Какво ще направим, ако се каже, че са антиконституционни промените?". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна