Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясен Георгиев: Може да забележим изместване на фокуса към това как Европа да бъде по-самодостатъчна

"Противопоставянето между САЩ и Китай и предстоящите избори в Щатите могат да се окажат по-голям шок за европейската икономика, отколкото вътрешните проблеми"

| Интервю
Снимка: БТА

Свикването на предсрочни избори във Франция изправи международните финансови пазари на нокти и дори се заговори за евентуална намеса на Европейската централна банка. Не се стигна до това, но остават опасенията от икономическите заявки на новите френски политически фаворити.

Какво ще се случи, ако "Националният сбор" на Марин льо Пен спечели мнозинство и изпълни популистките си обещания за повече пари за различни сфери на икономиката без ясен план откъде да бъдат взети? Ще потъне ли Франция във фискална криза? И може ли да повлече Европа?

Франция посрещна годината в не особено завидна икономическа форма, обясни пред БНР Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика.

"Пролетната икономическа прогноза на ЕК сочи, че очакванията са френската икономика да нарасне с 0.7% тази година. Франция навлиза в периода с много по-високи нива на бюджетен дефицит и на публична задлъжнялост". 

ЕС и европейските икономики не са в тази форма, в която ни се иска да бъдат, а това изисква преформулиране на много политики в ЕС, посочи Георгиев в предаването "Събота 150". 

"Противопоставянето между САЩ и Китай и предстоящите избори в Щатите могат да се окажат по-голям шок за европейската икономика, отколкото вътрешните проблеми. 

Европейските лидери съзнават, че ЕС може би не е перфектната формула за развитие на Европа и на техните държави, но трябва да си задедем въпрос какво би било, ако няма ЕС и всяка държава трябва да се справя сама с този непредвидим глобален хоризонт". 

Изборите дадоха възможност да се види къде се намират страните членки и каква е подкрепата на техните правителства, каза Георгиев. 

"От друга страна сме в период, в който се нареждат картите за водещите европейски институции за следващите 5 години. Ще започнат и преговорите за следващата 7-годишна рамка.

Перспективата е за това дали ЕС ще продължи своите усилия в декарбонизацията по същия начин и със същия интензитет, както и доколко темата за стратегическата автономия и конкурентоспособността ще добият по-голямо значение.

Може да забележим едно изместване на фокуса към това как Европа да се опита да бъде по-самодостатъчна. Живеем в едни по-различен свят".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна