Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Кипър се среща с генералния секретар на Съвета на Европа

Снимка: архив

Кипърският въпрос, нарушенията на Турция и усилията за възобновяване на преговорите за решаване на конфликта са в центъра на срещата днес на президента Никос Христодулидис и генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич, която е на официално посещение в Никозия.

Действията на Турция в затворения град Вароша в окупираната Фамагуста в нарушение на резолюциите на ООН е една от темите на разговорите на високо ниво днес.

На своя сесия в края на миналата седмица Парламентарната асамблея на Съвета на Европа одобри със значително мнозинство специална резолюция за Вароша. С нея депутатите призовават за незабавно връщане на затворената зона на законните ѝ жители, кипърски гърци.

Президентът и генералният секретар на Съвета на Европа ще обсъдят и аспекти на четвъртата междудържавна жалба на Кипър срещу Турция в Европейския съд по правата на човека. По нея Анкара бе осъдена да плати обезщетения на семействата на изчезналите кипърски гърци по време на турското нашествие, но не го е направила досега.

Ръководителката на международната организация е в Никозия в критичен момент за Кипърския въпрос. През тази седмица завършва мандатът на личния представител на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин, без да е постигнат напредък за възобновяване на преговорите.

Посещението е и в навечерието на навършващата се през юли 50-та годишнина от турската инвазия и окупация на една трета от страната.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна