Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакции в Европа след първия тур на френските избори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разнопосочни реакции в Европа след първия тур на парламентарните избори във Франция. 

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок смята, че изборният успех на "Национален сбор" е причина за тревога:

"Никой не може да е безразличен, когато в най-близкия ни партньор и приятел на първо място е партия, която приема Европа като проблем, а не като решение". 

Министър-председателят на Полша Доналд Туск предупреди за "много опасен" завой за Франция и Европа. Той отправи обвинения за "руско влияние" в "много партии от радикалната десница в Европа". Зад радикалните движения се крият чужди сили и врагове на Европа, каза още той.

По думите на премиера на Италия Джорджа Мелони обаче "демонизирането" на крайната десница губи ефекта си, защото "постоянните опити да бъдат притиснати в ъгъла хората, които не гласуват за левицата, е номер, на който все по-малко хора се хващат". 

Според лидера на британските лейбъристи Киър Стармър, който се очаква да бъде следващият премиер на Великобритания след изборите в четвъртък, победата на крайната десница на първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция е знак за политиците, че трябва по-добре да реагират на апатичните избиратели.

Заместник-председателят на комисията по външни работи в руския парламент Владимир Джабаров обаче смята, че не трябва да се очаква подобряване на отношенията между Париж и Москва след изборите. Според руски анализатори, цитирани от "Франс прес", не бива да се преувеличава влиянието на "Национален сбор" върху френската политика, тъй като партията даде да се разбере, че подкрепата на Франция за Украйна няма да бъде поставена под въпрос. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна