Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Център към МТСП дава сертификат за дигитални умения, важи за целия ЕС

Снимка: Архив, БНР

Над 14 000 души завършиха обучения по дигитални умения от началото на 2024 г. до момента и получиха сертификати от Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи (ЦРЧРРИ).

Курсовете се провеждат по проект на Министерството на труда и социалната политика, финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост. По него безработни и работещи могат да получат ваучер за безплатно обучение, като подадат електронно заявление на сайта на Агенцията по заетостта.

От началото на тази година ЦРЧРРИ разшири своята структура и освен в София предлага широк кръг от обучения за професионална квалификация и в Бургас, Плевен, Пазарджик, Смолян и Стара Загора, посочи пред БНР-Радио София Милена Кьосева, зам.-директор на ЦРЧРРИ по учебно-методическа и международна дейност. Това дава възможност на повече безработни и заети да придобият търсените от бизнеса компетенции и да намерят качествена, устойчива и високоплатена работа.

От началото на юни започна да функционира и Модул за самостоятелно сертифициране на цифрова компетентност. Той дава възможност всеки гражданин да тества безплатно знанията си и да получи сертификат, че притежава на базово и/или средно ниво дигитални умения, които са придобити в процеса на работа или чрез самостоятелно учене.

Сертификатът е напълно легитимен документ не само на територията на България, а и в целия Европейски съюз.

Чуйте още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна