Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Детският радиохор е "Ансамбъл на годината"

| Интервю
5
Детският радиохор с диригент Венеция Караманова - Ансамбъл на годината 2023
Снимка: Ани Петрова/БНР

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР.

Детският радиохор, ръководен от Венеция Караманова, е едва втората формация в 33-годишната история на анкетата, която е двукратен носител на званието "Ансамбъл на годината". Малките славеи от БНР бяха наградени от слушателите и в анкетата на "Алегро виваче" за 2016 г.

Тази година конкуренцията в категорията беше сериозна. Номинирани бяха още: Българският камерен оркестър – Добрич, Вокалният ансамбъл Cantanti Dai Monti Verdi, Камерният оркестър "Дианополис" – Ямбол, КласикАрт квартет и ансамбъл, Перкусионнното дуо Аглея Канева и Александър Вичев, Софийската филхармония и трупата на Софийската опера и балет.

Но слушателите бяха категорични в избора си. Така както е категорична публиката на стотиците концерти, изнесени от талантливите възпитаници на Венеция Караманова, а преди нея и на акад. Христо Недялков – личности, вписали имената си в историята на хоровото ни изкуство. 

Колкото до 2023 г. – Детският радиохор поднови традицията да изнася Великденски концерти, а негови партньори бяха Камерният ансамбъл „Софийски солисти“ и именитите възпитанички на състава Мария Радоева и Ина Кънчева. Беше заснет видеоклип на песента „Притури се планината“, в който децата певци си партнират с музикантите от Симфоничния и Народния оркестър на Радиото. 

Хорът имаше и общественозначими задачи: През ноември с финален концерт завърши социален проект на фондация „България“ и Детския хор на БНР със 75-о основно училище „Тодор Каблешков“, целящ да привлече деца в неравностойно положение към музиката и хоровото пеене, а през декември за пореден път партнира на инициативата „Българската Коледа“, за което съставът е отличен със званието „Посланик на Българската Коледа“.

Още за отминалия творчески сезон за формацията и за вълнението на малките певци от БНР чуйте в разговора с маестра Венеция Караманова в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна