Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григор Димитров спечели на Уимбълдън, след като губеше с 0-2 сета

Григор Димитров
Снимка: Ройтерс

Най-успешният български тенисист в историята Григор Димитров се класира за третия кръг на Откритото първенство на Великобритания.

Десетият поставен в схемата на Уимбълдън се наложи след обрат от 0-2 сета над китаеца Джунчен Шън с 5:7, 6:7(4), 6:4, 6:2, 6:4 и за втори път в кариерата си печели мач в Големия шлем след загубени първи два сета, след като направи същото с Алекс Молчан миналата година на Откритото първенство на САЩ.

Във ветровития ден в Лондон Димитров започна мача с ас, но след това направи две двойни грешки и трябваше да спаси точка за пробив преди да вземе подаването си. После двамата вземаха убедително сервис геймовете си до осмия. Тогава след форхенд в аут на 19-годишния левичар от Пекин Григор стигна два поредни брейк пойнта. Но Шън се мобилизира и с отлични сервиси се спаси и стигна до 4:4. В десетия гейм един от лайнсмените беше ударен с топка в окото и трябваше да бъде спешно заменен. В следващата игра китаецът стигна до 40:15 при начален удар на българина и финалистът при юношите на US Open през 2021-а проби за 6:5 с печеливш удар от форхенд. После той сервираше за спечелването на частта. Нервите подведоха азиатският тийнейджър и това даде шанс на Димитров на два пъти да върне брейка, но и в двата случая изкарваше топката в аут. Джунчен Шън успя при втория си сетбол, когато топката от ретур на 33-годишния хасковлия спря в мрежата.

В третия гейм на следващата част полуфиналистът на Уимбълдън през 2014 година Гришо беше пробит на нула, а след това 91-ият в световната ранглиста китаец затвърди за 3:1. Димитров успя да върне брейка за 3:3 след красиво бекхенд воле по диагонала. Така се стигна до тайбрек.

В него смяната на полетата дойде при 3:3 точки. Шен стигна до 6:4 и реализира първия сетбол след като Григор изпрати ретура си извън корта.

Димитров проби за 3:2 в третата част и после лесно затвърди, но получи някаква контузия в крака. След седмия гейм обаче китаецът повика физиотерапевт на корта заради проблем в дясното бедро. При 5:4 Григор сервираше за сета. Стигна до възможност да го затвори, но направи двойна грешка. При втория шанс обаче той успя с хубав начален удар и заслужи аплодисментите на публиката на корт 12, сред която имаше много наши сънародници.


Добрата игра на българина продължи и в четвъртия сет. Той проби за 2:1 след форхенд в аут на съперника. Григор направи нов брейк за 5:2 и след това подаваше за изравняване на частите. Със 17-ия си ас Димитров стигна до 40:15 и реализира първия сетбол когато Шън изпрати топката в аут.

Първата ни ракета стартира с пробив и в заключителния сет, което обезвери китайския тийнейджър. После Гришо имаше точка и за 3:0, но не успя. При 3:5 Шън сервираше за оставене в двубоя. Димитров стигна до мачбол, но не успя. Веднага след това българинът подаваше за място в третия кръг на Уимбълдън. Той поведе с 40:0 и реализира втората възможност, за да триумфира след 3 часа и 26 минути игра.

Димитров завърши с 57 печеливши удари (19 аса) при 42 непредизвикани грешки (9 от тях двойни).

В третия кръг в петък Гришо ще играе срещу ветерана Гаел Монфис от Франция, който отстрани Стан Вавринка от Швейцария със 7:6(5), 6:4, 7:6(3).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна