Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Йотова: Безвъглехидратното хранене е пагубно за тийнейджърите, послушали съвета на фитнес-инструктурите

Как пациентка отслабна с 30 килограма

Пациентка със затлъстяване и водещ ендокринолог от Варна са гости в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата" по темата за затлъстяването и децата

3
Светла Александрова
Снимка: Гергана Хрисчева

Затлъстяването и отслабването е темата в този епизод на подкаста на БНР - "В центъра на системата" . 

Епизодът е продължение на темите:

Д-р Елена Вучкова: Децата могат да преборят наднорменото тегло

Доц. Росица Попова: Всяка диета за редукция на тегло трябва да е близка до режима ни на хранене

Микробиом – отслабване без диета

Нов клас хапчета за отслабване и метаболизъм

Проф. Каменов: 537 милиона души по света са със захарен диабет, като се очаква броят им да расте

Доц. Даниела Попова: Хапчетата за отслабване не са инсулин

Слушайте епизода тук:


Гости по темата са:

🟡 Светла Александрова - пациент със затлъстяване и инсулинова резистентност

🟡 Проф. д-р Виолета Йотова - детски ендокринолог, началник направление Педиатрия в УМБАЛ "Св. Марина“ – Варна


От разговора ще научите:

🟡 Личната история на пациентка, която отслабва с 30 кг., като е била 110 кг. 

🟡 Кое е мотивиращото в процеса на отслабване

🟡 Защо хората трябва да знаят, че затлъстяването е болест

🟡 Връзката лекар - родител - дете със затлъстяване, за да се постигне ефект

🟡 Защо нараства броят на децата у нас с наднормено тегло

🟡 До какви болести може да доведе затлъстяването

🟡 Каква е държавната политика по отношение на високостепенното затлъстяване по света 

Светла Александрова и Гергана Хрисчева

"Живея със затлъстяване от три години. Как започна всичко - за една година качих 30 кг., вследствие на емоционален срив, забързано ежедневие и изоставяне на време за себе си. Но когато напълнях с 30 кг. осъзнах, че трябва да потърся ендокринолог и се установи, че съм развила висока инсулинова резистентност, което е в основата на затлъстяването, разказа за БНР Светла Александрова

Тя е докторант в сферата на Отбраната и сигурността, но по професия е сладкар и изкушенията пред нея са всяка минута.  

"Изследванията установиха инсулин 10 пъти над нормата и директно преминах на медикаментозна терапия, движение и здравословен начин на живот. Според мен, моят организъм беше напълно блокирал и имаше нужда от рестарт

След приемът на хапчета започна драстично спадане на килограмите, горе - долу около 5 кг. на месец и така успях да се справя с около 22 кг. за първата половин година от терапията. Оказа се, че човек не усеща, когато има хиперинсулиномия, той се стреми постоянно да се храни, има постоянна нужда и жажда към сладки напитки, към вредни храни, но до момента, в който не започнете да лекувате инсулиновата резистентност, няма как да разберете, че имате проблем. 

Аз усетих първо липсата на тази жажда за храна и напитки и след това редуцирах количеството и вида на храните, които приемах. По този начин промених и начинът си на живот и това постоянно тъпчене, което води до драстичното повишаване на килограми, сподели Светла. 

Като човек, който обича да си угажда и да нарушава диетите, тя допълни, че не е била нито един ден на строга диета, но въпреки това си е позволявала много малко количество от това, което е разрешено, а понякога съвсем малко парченце шоколад и то в ранните часове, след 18 часа не се е хранила.

"Вече съм 30 кг надолу от 106 кг. На поддържаща терапия съм с най-малките дози от медикаментите, като след още 6 месеца ще премина само на здравословно хранене и спортуване. Следват периодични прегледи на половин година в случай, че започне отново покачване на теглото. Гледам да се движа повече, да се разхождам най-вече сред природата, каза още Светла. 

По думите и в България все още не сме осъзнали, че не трябва да слагаме "етикети на хората", които са по-дебели.

"Затова точно най-трудното е човек сам да признае пред себе си, че има проблем и да се изправи пред обществото и да каже - аз искам и ще намеря начин да се променя!

Искам да кажа на хората - не се затваряйте в себе си, не изпадайте в депресии, отворете се към света, вече много неща се развиват, лекарите са много запознати. Ето аз съм вече 73 кг, имаме и организация "Асоциация заедно", в която и аз членувам и ще помагаме на всеки, решил да отслабне, сподели за БНР Светла. 

Проф. д-р Виолета Йотова

"Профилактиката и по отношение на затлъстяването у нас не работи, затова и диагностиката се забавя, независимо, че много се прокламира, че трябва да има превенция. Лекарите не започват разговора с родителите, защото си мислят, че ще обидят детето. 

От друга страна съвременните родители рядко излизат напред с проблема си - те често чакат лекарят да им каже, аз работя повече от 30 години с деца и това е ново явление за мен. Преди винаги процесът е вървял в двете посоки и затова сега децата достигат до нашето внимание много късно със високостепенно затлъстяване, каза за БНР проф. Виолета Йотова.

Епидемията от затлъстяване сред децата започва след 2000 година е свързана с икономическото замогване, по-малкия брой деца, по-голямата ориентация към градския живот и обездвижването. Преди 2000 година около 3 % - 4 % от децата в предпубертета бяха със затлъстяване и този процент беше такъв още от 90-те години. Имаше малък ръст след края 90 - те, но бумът дойде след 2000 година, съобщи още проф. Йотова.

България вече постави затлъстяването сред основните здравни приоритети в Националната здравна стратегия 2030.  Предстои всички заинтересовани страни да разработят Национална програма за борба със затлъстяването.

"Тренд": 36 на сто от българите страдат от затлъстяване

"Диетите за възрастни категорично не могат да се прилагат при децата, макар че те искат да отслабнат. Затова те най-често се обръщат към фитнес - инструктурите в залите и от там най-често получават съвети за едно безвъглехидратно хранене, което е изключително пагубно в тази възраст.

Тъй като бавните въглехидрати - брашно, ориз, картофи съдържат незаменими витамини и хранителни вещества и най-вече от чисто протеинова диета не се отслабва в тази възраст - тя се използва като пластичен материал, за да правят мускули.

И това е "запълване на една празнина" в обществото - треньорът дава съвет, с който той самият е отслабвал, но това е не е научен метод, не е правилен начин - един човек си прави с експеримент с друг.

Има достатъчно данни, които показват, че общото намаление на калориите, без да има специфично нарушение във видовете хранителни продукти, е достатъчно, за да постигне желаният ефект, категорична е проф. Йотова.

Проф. Йотова предупреди, че отслабването при дете със затлъстяване започва с промяна в стила и живота на цялото семейство - да изпразним "сладкия шкаф", да изпразним препълнения хладилник, да не му даваме възможност да си купува сам каквото пожелае, да не го оставяме да експериментира, защото ако то сега може безгранично свободно да експериментира с храна, после ще експериментира с тютюнопушене, алкохол, дрога и секс, смята ендокринологът.


Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg


Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber

 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна