Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поликлиниката в Благоевград се нуждае от спешен ремонт

| Репортаж

Сградата на поликлиниката в Благоевград се нуждае от спешен ремонт. Външните фасади са в трагично състояние, а падащите от тях огромни мраморни облицовъчни плочи правят сградата опасна за хората. Проблемът е, че поликлиниката има много съсобственици и това създава реални пречки за поддържането на сградата.  

Историята на тази внушителна сграда започва през 1985 година, когато в Благоевград се построява нова обединена районна поликлиника с десетки лекарски кабинети, лаборатории, център за спешна медицинска помощ и отделение по образна диагностика, разполагащо с първия за региона компютърен томограф.

Основната функция на поликлиниката е да осигурява висококачествена спешна и доболнична помощ. След реформите в здравеопазването в годините на демокрацията в сградата вече има частни кабинети на общопрактикуващи лекари, медицински центрове на лекари-специалисти - общински и частни, като държавната болница си запазва голям дял от собствеността в сградата - лаборатории и рентгеновото отделение. Това раздробяване на собствеността през годините размива и отговорността към състоянието на голямата сграда на поликлиниката и нейното добро стопанисване. Всеки ремонтира или не собствената си част.

От години д-р Тони Даскалов, управител на Медицински център 1, собственост на община Благоевград, алармира за задълбочаващия се проблем, но без резултат.

"Близо 1/5 от целия сграден фонд са закупени кабинетите. Когато са много собствениците, стават все по-трудни нещата. Тази сграда е на 40 години, доста неща имат нужда да се ремонтират, особено когато говорим за топлоизолация. Става въпрос за много пари. Когато опрем до там да се дават пари, колкото и да са ни добри взаимоотношенията все пак има заден ход. За съжаление, общите части са най-зле. Отвън сградата е опасна". 

Проблемът със състоянието на поликлиниката и многото собственици в сградата е обсъден и с ръководството на общината:

"Говорил съм с общинска администрация и с кмета. Срещам разбиране, но са тежки нещата. Такава сграда трябва да се пипне с доста пари".

"Господ ни пази, че нещо лошо не се е случило, но той няма да ни пази постоянно. Трябва нещо да предприемем", категоричен е д-р Даскалов. 

Местната власт в Благоевград търси варианти за финансиране на спешно необходимия ремонт на сградата на поликлиниката, но заради огромните финансови дългове тази година той не е включен в програмата за капиталови разходи. Въпреки това се ремонтираха стълбите към сградата, направиха се рампи за пациенти със специални потребности, поставиха се парапети. 

Има ли шанс да се случи и големият ремонт? Боряна Шалявска, заместник-кмет по хуманитарните дейности, посочи, че се търсят варианти за намиране на финансиране:

"В рамките на тази година този проблем не беше включен в капиталовата програма. Надявам се, че следващата година ще успеем да го включим след обстоен анализ точно какви ремонти е необходимо да се направят, кои са най-наложителните неща".

Винаги, когато има частна и общинска собственост, очакванията са към общината, но всички носим отговорност към това, което ползваме, подчерта Шалявска.

Целия репортаж на Кети Тренчева в предаването "12+4" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна